Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora tar emot fler flyktingbarn

Nora ska ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. Totalt handlar det om en ökning med åtta platser. Samtidigt sänks åldern på ungdomarna med ett år.

Annons

Den nya överenskommelsen med Migrationsverket innebär att kommunen ökar antalet asylplatser från sex till tio och antalet platser för barn med upphållstillstånd från 10 till 14, samt att åldersgruppen förändras från 16–17 år till 15–17 år.

Utöver detta arbetar bildningsförvaltningen för att starta ett stödboende, som blir nästa steg för de barn som kan lämna Dalgården.

– Tittar vi på prognoserna för hur många barn som beräknas komma till Sverige så är det bråttom att få ett stödboende, säger utskottsordförande Camilla Andersson Larsson, V.

– Vi vill inte köpa dyra platser hos privata företag. Det blir billigare att göra detta själva, samtidigt som vi får chans att integrera barnen i Nora.

Kommunstyrelsen diskuterade bland annat var ett stödboende kan placeras. Det allra bästa vore enligt enhetschefen ett trapphusboende i centrala Nora. Men eftersom det är svårt att få till, diskuteras såväl villalösningar som paviljonger.

– Vi vill inte precisera det för mycket, utan låter förvaltningen hitta en snabb lösning, säger Camilla Andersson Larsson.

SD har yrkat avslag till både ökat mottagande och start av stödboende.

Mer läsning

Annons