Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norabo får rätt om inkomst

Kammarrätten ger en egenföretagare i Nora rätt mot försäkringskassan. Frågan gäller hur företagarens sjukpenninggrundande inkomst ska beräknas.

Annons

För knappt tre år sedan blev företagarens make svårt sjuk. Hon tackade nej till arbete för att vårda honom.

Ett år senare ansökte hon om närståendepenning från försäkringskassan.

Närståendepenning grundar sig på den sökandes sjukpenningsgrundande inkomst.

Det är den inkomst som den sökande kan antas få, i det här fallet den inkomst Norabon skulle haft om hon inte vårdat sin make.

Försäkringskassan beräknar företagarens sjukpenninggrundande inkomst för 2012, då hon började vårda maken, till noll kronor. Detta eftersom hon under 2012 inte tagit ut någon lön. Att hon tagit ut lön i flera år tidigare och att hon fortsatte ta ut lön 2013 tar försäkringskassan ingen hänsyn till.

Norabon överklagade beslutet till förvaltningsrätten som inte anser att hon gjort tillräckligt sannolikt att hon, om maken inte blivit sjuk, hade haft inkomst av eget arbete.

Men Norabon överklagade igen och får nu rätt av kammarrätten.

Kammarrätten skriver att det mot bakgrund av att företagaren tagit ut lön både före och efter 2012 går att anta att hon skulle gjort det även detta år. Kammarrätten fastställer därför företagarens sjukpenninggrundande inkomst till ett genomsnitt av hennes inkomst de senaste tre åren.

Mer läsning

Annons