Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norabo nekas bistånd för att få elen tillbaka

Vem som skulle ha betalt elräkningen och varför det inte gjordes är oklart. Men sedan i somras är en Norabo utan hushållsel, och socialförvaltningen vill inte hjälpa honom få tillbaka den.

Annons

Det är mörkt och tyst i lägenheten, och han kan inte förvara eller laga mat.

Norabon har ett missbruk bakom sig och saknar arbete och lön. Därför tar han med sina räkningar till socialförvaltningen för att ansöka om försörjningsstöd, ofta lämnar han kvar räkningarna för att få hjälp att betala. Så säger han att han gjorde i mars också, ändå blev aldrig elen betald då. I somras ledde den obetalda räkningen till att elen stängdes av.

Med stöd av en tidigare praktikhandledare har Norabon sökt om extra pengar för att betala elskulden som växt från 948 till 2 594 kronor. Svaret är nej. Efter en överklagan till socialnämnden skriver kommunen att man är medveten om att han hamnar i en svår sits men att den inte är så allvarlig att man ändrar sig.

Överklagan har skickats vidare till förvaltningsrätten och där pågår en skriftväxling mellan Nora kommun och Norabon. Av handlingarna framgår att kommunens socialsekreterare gett olika bilder av vad som hände med elfakturan i mars. Men oavsett vem som gjorde fel, så menar Norabon och handledaren att hushållsel ingår i skälig levnadsnivå och att han bör få bistånd för att betala sin skuld.

Mer läsning

Annons