Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norabolag får rätt i domstol

Förvaltningsrätten ger toalettillverkaren Danfo AB i Nora rätt i ett mål om offentlig upphandling hos en Skånekommun. Ett konkurrerande bolag uppfyllde inte kraven i upphandlingen och nu måste kommunen bortse från det anbudet.

Annons

Det handlar om att uppföra toalettmoduler där det konkurrerande bolaget vann upphandlingen och fick kontraktet. Men Danfo i Nora som var med i upphandlingen överklagade till förvaltningsrätten. Och i domen som kom nyligen ger förvaltningsrätten Danfo rätt.

Det konkurrerande bolaget hade i sitt anbud placerat en dusch på långsidan av byggnaden medan kravet i upphandlingen var kortsidan, gaveln. Trots det lät kommunen bolaget i efterhand göra ändring i anbudet, det vill säga flytta duschen till kortsidan och korrigera priset uppåt. Kommunen hävdar att det rör sig om kompletteringar på grund av ett missförstånd och ville att förvaltningsrätten avvisar Danfos yrkande.

Men förvaltningsrätten gör en annan bedömning. Att låta göra ändringen i efterhand strider mot likabehandlingsprincipen i lagen, slår förvaltningsrätten fast. Kommunen har särbehandlat det konkurrerande bolaget. Därför måste kommunen nu göra en ny utvärdering av anbuden, där anbudet från det konkurrerande bolaget inte får vara med.

Mer läsning

Annons