Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noraelevernas egna OS-dag

Rörelseglädje och sammanhållning är anledningarna till att Noraspelen blivit en succé. – De tränar inför det här i flera veckor, säger Jessika Ernefelt, idrottslärare på Borns friskola.

Annons
De slår Ett slag för friidrotten. Noraspelen är ett sätt att skapa gemenskap mellan eleverna i Nora. Det är också en dag då idrottslärarna i kommunen gör gemensam sak för friidrottens skull.Foto: Sofia Gustafsson

För femte året i rad träffades alla mellanstadieelever på Norvalla under onsdagen för att medverka i friidrottstävlingen Noraspelen.

– De som går i trean och gör det här för första gången är lite pirriga, medan de äldre barnen är mest förväntasfulla, säger Jessika Ernefelt.

Många av klasserna har förberett sig med skyltar, pannband och ansiktsmålning. Men Noraspelen är ingen vanlig friidrottstävling, där man tävlar en och en. Här är det klassens gemensamma resultat som räknas.

– Här samlar vi alla i kommunen så att de får träffa varandra, vi är ju så utspridda annars, säger Jessika.

Sammanlagt är det runt 400 barn som gör upp om vandringspokalen.

Noraspelen är även ett sätt att slå ett slag för friidrotten. Därför har man bjudit in lokala talangen Braulio Ribeiro, eller Brolle som han kallas i Nora, för att tända Noraspelens eld.

Även eleverna på Karlssängskolan fick en möjlighet att närvara.

– Det är elever från högstadiet som kommer hit och hjälper till, de har en gång själva varit med och tävlat, säger Daniel Magnusson, idrottslärare på Lärke- och Gyttorpsskolan.

Lovande friidrottare. På plats för att tända elden och dela ut priserna var friidrottstalangen Braulio ”Brolle” Ribeiro.
Peppad. Oskar Kartinnen såg till att skylten syntes.
Zumba. Nellie Andersson och Liv Nilsson från Ås skola tyckte det var roligt att försöka följa med i zumbarörelserna.
Rörelseglädje. Innan Noraspelen kunde sätta igång värmde alla elever och lärare gemensamt upp i ett zumbapass lett av Maria Karlsson, fitnesstränare.
Maria Karlsson, fitnessinstruktör, höll i uppvärmningen inför årets Noraspelen.
Innan tävlingen startade fick skolorna rada upp sig på Norvalla, där dimman låg tät över fotbollsplanen.
Intågande till musik passade många på att heja på klassen inför de kommande tävlingarna.
Julia Falk, som går tredje klass på Lärkeskolan, sprang ut ur dimman och över 100 meters-målstrecket på 12,78 sekunder.
Det var zumba för hela slanten när Maria Karlsson ledde elevernas uppvärmning inför Noraspelen, friidrottstävlingen som blivit en omtyckt tradition.

Mer läsning

Annons