Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noralärare prisas för innovativ undervisning

Jerker Porat, på Karlsängskolan, prisas för en innovativ undervisning där han använder sig av ny teknik i såväl matte och fysik som i idrott.

Annons
Firad lärare. Jerker Porat prisas för sin innovativa undervisning och uppvaktas här bland annat av nämndordförande Gabrielle Peteri (FP) och tf förvaltningschef Kjell Lund.Bild: Tomas Källberg

Genom Lärarnas Riksförbund och Microsoft har Jerker Porat tävlat i Europafinalen av Årets innovativa lärare i Lissabon. Till vardags undervisar han i matte, fysik och idrott på Karlsängskolan.

Han prisas för att han använder ny teknik i alla ämnesområden, och fick presentera sitt arbetssätt för domare från olika länder och för kollegor och skolledare från hela Europa.

– Jag har svårt att tro att Karlsängskolan fått en finare utmärkelse tidigare, säger tf förvaltningschef Kjell Lund.

– Vi är oerhört stolta i barn- och utbildningsnämnden över att ha dig på Karlsängskolan och över det du förmedlar till eleverna, säger nämndordförande Gabrielle Peteri (FP).

Själv säger Jerker Porat att han är glad över att ha en arbetsplats där han ges möjlighet att utvecklas. Han säger också att han är teknikintresserad och har en ”rastlös hjärna” där idéerna poppar upp hela tiden. Dessutom ger ett växande kontaktnät med lärare världen över inspiration.

– Jag går en kollegacoachutbildning i Belgien och vill starta ett nätverk i länet där lärare utbildar varandra så att fler kan använda ny teknik, berättar han.

Redan nu coachar Jerker Porat en kollega på Karlsäng. Han säger att det är intresset och engagemanget som krävs.

– Alla elever har olika inlärningssätt, och jag försöker hitta bästa läroplattformen för varje elev.

Han har datorn som verktyg och använder ofta exempelvis officepaketet som eleverna sedan kommer att använda i yrkeslivet. I idrotten har han använt sig av Kinect för Xbox för att få eleverna att våga dansa. På mattelektionerna arrangerar han en fondspartävling, där eleverna får placera och följa utvecklingen för ett sparkapital. I fysiken har Jerker Porat låtit eleverna filma egna Mythbustersavsnitt där de spräckt välkända myter. Hans elever har även via internet varit miljögudföräldrar åt yngre elever i bland annat USA, Indien och Nya Zeeland.

Mer läsning

Annons