Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norapartiet - valets segrare

Nybildade Norapartiet är valets segrare i Nora. När valnattsresultatet var ett faktum på söndagskvällen visade det sig att det nya lilla partiet tagit så många röster att det kan bädda för maktskifte.
– Som jag ser det blir det maktskifte, säger Christer Stromberg i Norapartiet.

Annons

Valet till kommunfullmäktige i Nora har varit en oviss historia ända sedan lilla Norapartiet bildades i början av året. Frågorna har varit många kring Norapartiets blocktillhörighet och hur en eventuell vågmästarroll skulle hanteras. Varken Alliansen eller Socialdemokraterna har öppnat för ett samarbete.

Efter söndagens succéval för Norapartiet kommer frågan nu att ställas på sin spets när Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet har 17 mandat tillsammans och Alliansen och Norapartiet har 17.

– Det betyder ju att den nuvarande makten inte har majoritet och alltså inte kan sitta kvar, säger Stromberg.

Valnattsresultatet ger alltså Sverigedemokraterna en vågmästarroll, men hur den ska hanteras är oklart då inga kandidater ställde upp i valet.

– Det spelar ingen roll, säger Christer Stromberg. Jag tror inte att Socialdemokraterna vill förlita sig på Sverigedemokraterna.

Exakt vad som nu händer är oklart och spekulationerna var många vid midnatt. Kommer Norapartiet att alliera sig med Alliansen och därmed peta bort Svenerik Nykvist (S) som kommunstyrelseordförande? Eller kan Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet sitta kvar utan egen majoritet?

Norapartiet tycks ha tagit röster från de flesta etablerade partier, men framför allt från det borgerliga blocket. I Nora går samtliga partier i Alliansen bakåt och mest tappar Centern.

– Det här är jättetråkigt, säger Helena Vilhelmsson. Vi räckte inte till i det här valet.

Mer läsning

Annons