Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noras barnomsorg under lupp

Nu tar förvaltningen ett helhetsgrepp och granskar hela Nora kommuns barnomsorg.

Annons

Nora kommun har för få förskoleplatser och har länge varit i behov av en ny förskola. Det har diskuterats att antingen bygga en förskola på Hagby ängar eller vid Lärkesskolan, men politikernas beslut dröjer.

– Efter lång diskussion i nämnden gav vi förvaltningen i uppdrag att presentera konkreta förslag på vårt septembermöte, säger Per Andreasson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Samtidigt som barn- och utbildningsförvaltningen redovisar planen för den permanenta nya förskolan ska de även presentera förslag på hur kommunens barnomsorg ska lösas tillfälligt under byggtiden.

– Förvaltningen kommer även att titta på den pedagogiska omsorgen, säger Andreasson.

Framtiden för kommunens pedagogiska omsorg – även kallat dagmammor – har stora frågetecken. Redan efter semestern går två av tre personal i Striberg i pension. Vad som händer med verksamheten till hösten vet inte Andreasson.

– Detta är mycket oroande, vi har ju inte jättemånga platser lediga vid våra förskolor.

Dessutom kommer de två som arbetar inom pedagogisk omsorg centralt i Nora att gå i pension inom de närmaste åren. Vid tidigare försök att rekrytera ny personal till den pedagogiska omsorgen i tätorten har intresset varit mycket litet, enligt tillförordnad bildningschef Jukka Tekonen och förskolechef Ewa L Björkman. Tills förvaltningens utredning är klar i september råder nu ett intagningsstopp för nya barn inom pedagogisk omsorg.

– Just nu har vi ingen kö till den pedagogiska omsorgen. Men under förutsättningen att föräldrarna vill ha kvar verksamheterna måste vi se till att lösa detta på bästa sätt, säger Per Andreasson.

Centerpartiet i Nora känner dock oro att verksamheten i Striberg ska gå samma öde till mötes som Dalkarlsbergs skola.

– Det är inte utan att man blir konspiratorisk i den här frågan. Det här börjar likna cirkusen som föregick nedläggningen av Dalkarlsbergs skola, säger Titti Hansson (C), ledamot i nämnden.

Mer läsning

Annons