Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NP-protester mot tvång och kostnader

Ge fastigheter öster om Norasjön möjlighet till andra alternativ än anslutning till kommunalt vatten och avlopp. Då slipper alla som har kommunalt VA vara med att dela på en ofinaniserad kostnad på 30 miljoner kronor. Så vill Norapartiet ha det.

Annons

– Vi vill att de som bor eller kommer bygga i området får möjlighet till privata alternativ i stället för tvångsanslutning till ett kommunalt nät, säger Jan Rylander (NP).

Redan 2009 väcktes frågan om en reservvattenledning från Lindesberg till Nora. Nu har projektet fått en återstart. I samband med en vattenledning är det möjligt att samlägga en avloppsledning från Hammarby till Nora. På så sätt skulle ett antal enskilda avlopp som inte håller dagens krav kunna byggas bort.

– Det finns önskemål från fastighetsägare om möjlighet till kommunalt nät. säger Gunnar Berglund, VA-chef på Bergslagens kommunalteknik.I området öster om Norasjön finns cirka 230 fastigheter i dagsläget.

Det som Norapartiet reagerar mot i kalkylerna är att det saknas täckning för cirka 30 miljoner av investeringen och att VA-årstaxan för Noraborna riskerar att nästan fördubblas fram till 2025 till cirka 11 500 kronor.Kostnadskalkylen ligger på preliminärt 57 miljoner kronor, men Norapartiet befarar att den kan sluta på 70–75 miljoner. Därför gör Johan Lundqvist, Birgitta Bååth, Jan Rylander och Lars-Erik Larsson från Noraparteit ett inlägg mot S och M i Nora som utgår från gängse praxis att hela VA-kollektivet är med och delar på kostnader för nya investeringar.

Mer läsning

Annons