Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är dansprojektet för män igång

En kurs i street dance för män och en samtalsträff för män om dans och manlighet är inplanerat. Nu är projektet som ska få män i Bergslagen att dansa igång.

Annons

– Vi har haft två uppstartsmöten och vi har i nuläget åtminstone ett 25-tal män som är med i projektet. Sedan hoppas vi engagera fler män framöver genom att bland annat deltagare får med sig fler deltagare som får med sig fler deltagare, berättar Jenny Eknor, projektledare för projektet Man kan dansa.

Det här är ett projekt om dans och manlighet i Bergslagen som nyligen startades upp med stöd från Postkodlotteriets kulturstiftelse som gett 600 000 kronor till dansprojektet som riktar sig till män. Den 28 september hölls första upptaktsmötet för projektet som ska pågå i ett år.

Det är dansföreningen Fröjdans, med verksamhet i Örebro län, som skrivit avtalet med Postkodlotteriet. Dansprojektet ska utföras i kommunerna Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg. Som inspiration till satsningen står bland annat SVT:s Bastubaletten där män lärde sig att dansa.

– Den 3 november har vi första dansaktiviteten, en öppen träff dit alla män är välkomna som känner sig nyfikna på att få veta mer om projektet. Vi kommer ha ett samtal om manlighet och vi kommer ha ett danspass med en koreograf.

– Och efter höstlovet startar vi en kurs i street dance för män.

Till att börja med har aktiviteterna placerats i Nora och så reser folk från grannkommunerna dit. Nästa år ska föreläsare bokas in och så ska även arbetet med att jobba fram en dansföreställning påbörjas.

Projektets syfte är att öka integrationen mellan olika grupper i samhället som olika samhällsklasser, yrkesgrupper, nationaliteter och åldrar. Projektet ska också bidra till reflektioner kring rådande manlighetsnormer samt bidra till en utvidgad bild om vad manlighet kan vara och hur det är att vara man i arbetarkommunerna i Bergslagen.

Mer läsning

Annons