Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu asfalteras Nora med "grönare" asfalt

300 ton asfaltsmassa ska läggas i Nora centrum. Det är en mer miljövänlig asfalt som Bergslagens kommunalteknik, BKT, har beställt.

Annons
En klimatvänligare asfalt. Lågtempererad asfalt, LTA, läggs nu i Nora centrum.

På torsdagen startade arbetet med den nya vägbeläggningen på Tingshusgatan och Järntorgsgatan. Asfalten som läggs är en så kallad LTA-asfalt, en lågtempererad asfalt.

Det är företaget Peab Asfalt som har tagit fram produkten.

– När man tillverkar asfalt går det åt mycket energi. När asfaltsmassan anländer till vägarbetsplatsen är den normalt 150 grader varm. LTA är 120 grader varm. Vi minskar därmed energiåtgången vid tillverkningen av asfalten med 20 procent, berättar Johan Rylander, arbetschef på Peab Asfalt.

Det är med en tillverkningsmetod där vatten med högt tryck sprutas in i asfalten som gör att asfalten sedan kan läggas med en lägre temperatur. Dock svalnar asfalten något långsammare då vattnet ska dunsta av.

Med metoden minskas

koldioxidutsläppen då det går åt mindre mängd eldningsolja vid tillverkningen. Dessutom blir det mindre rökgasutveckling vilket ger en bättre arbetsmiljö för beläggningsarbetarna.

Redan förra året prövade BKT LTA-asfalten på Idrottsvägen i Fellingsbro. Utvärderingen av detta gav bra resultat. Peab testar även LTA, tillsammans med Trafikverket, på 110-sträckor.

Lite mer om asfalt

I Sverige tillverkas cirka 7 miljoner ton asfalt per år. Till detta går det åt ungefär 55 miljoner liter eldningsolja. Det medför ett utsläpp på 150 000 ton koldioxid.

Med LTA minskas energiåtgången upp till 20 procent, koldioxidutsläppen minskas med 20-30 procent och kväveoxiden minskas med cirka 60 procent.

Mer läsning

Annons