Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu brister Hagbydammen

FRG Bergslagen hade en övning i Nora i helgen. Den gick ut på att ta hand om alla de som spontant vill hjälpa till vid en katastrof.

Annons
Övning. FRG Bergslagen hade i helgen en övning, dels här på torget och dels vid Prästgatan i närheten av Smedgården.

Nu brinner det för fullt i skogen utanför Nora. Och Hagbydammen är på väg att brista och bryta igenom.

Många frivilliga Norabor vill hjälpa till vid de båda ”katastroferna”. Då gäller det att ha en metod för att ta hand om de frivilliga hjälparna på bästa sätt. Det har FRG (Frivilliga Resursgruppen) Bergslagen, och det var just den de övade på i helgen i Nora. FRG Bergslagen som bildades förra året är en insatsstyrka som ingår i Civilförvarsförbundet med för närvarande 62 frivilliga som kan rycka ut och hjälpa till vid extraordinära händelser. Det kan röra sig om allt från skogsbränder till översvämningar, olyckor och katastrofer.

Övningen gick riktigt bra, konstaterar Staffan Jackson, FRG-ansvarig i Bergslagen.

Tanken med övningen är också att den ska vara så realistiskt som möjligt. Larmet kom kvällen innan och gruppen samlades dagen därpå vid brandstationen i Nora. Gruppen blev indelad i två grupper som satte upp mottagningsstationer för att ta emot spontanfrivilliga, dels mitt emot rådhuset och dels på torget. De frivilliga Noraborna spelades av ett antal figuranter. De togs om hand, registrerades, blev anvisad plats och fick kaffe medan de väntade på att få hjälpa till.

Läs mer på www.civil.se och här på facebook.

Frivilliga hjälpare. Övningen gick ut på att ta hand om frivilliga hjälpare, den här gången vid en skogsbrand och ett hotande katastrofläge att Hagbydammen är på väg att brista. Foto: Morgan Bodin.

Mer läsning

Annons