Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får företag konkurreraom hemtjänster hos äldre

Kommunen vill ha konkurrens om att städa, tvätta och handla åt gamla och sjuka. Nu föreslås en upphandling av servicetjänsterna inom hemtjänsten.

Annons

– Det är något vi har funderat på länge, men Nora kommun har aldrig upphandlat något så stort som berör Noraborna så direkt tidigare, säger Helena Vilhelmsson (C) ordförande i socialnämnden.

– I grunden är entreprenader och småföretagande en ideologisk fråga för oss. Men tankarna förstärks av en utredning som gjordes 2010 som föreslog en servicegrupp inom hemtjänsten. Nora kommun vill sedan länge ha undersköterskor inom äldreomsorgen och vi vill att de ska arbeta med vård och omsorg.

Flera aktörer

Förslaget att lägga ut städ, tvätt, inköp och matutkörning inom hemtjänsten på entreprenad ska genomföras inom ramen för lagen om valfrihet. Det innebär att de Norabor som har hemtjänst kan få flera aktörer att välja bland och att kommunen fortfarande kan vara en av dem. Tanken är också att bedömningsfri hemtjänst i åtta timmar för personer över 75 år ska ingå i upphandlingen av servicetjänsterna.

Höga vikariekostnader

– Senaste åren har vi haft för lite personal i förhållande till de hemtjänsttimmar vi beviljat, därför har vi haft höga vikariekostnader i hemtjänsten. Genom att ta in företag som sköter serviceuppdragen hoppas vi få mer personal som kan arbeta med vården, säger Helena Vilhelmsson.

Hon räknar med att förändringen varken ska kosta kommunen något eller spara några pengar.

– Erfarenheter från andra kommuner visar att det inte blir dyrare. I stora kommuner med stora volymer kan man kanske tjäna lite. Det finns de som menar att Nora är för litet för att någon ska vilja lämna anbud, men vi vill prova. Antalet mindre städ- och serviceföretag har ökat sedan Rut-reformen och förhoppningsvis vill några jobba här.

Öppet möte

Förslaget kommer att presenteras på ett öppet möte för allmänheten om tre veckor. Sedan ska förslaget upp för beslut i såväl socialnämnd som kommunstyrelse och fullmäktige innan upphandlingen kan påbörjas, och tidigast till nästa sommar räknar Helena Vilhelmsson med att det blir en förändring för brukarna.

Mer läsning

Annons