Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Smedgår’n ge vika för bostäder

Folkets hus i Nora kommer att rivas – nu ska bostäder byggas. Då går samtidigt en snart 50-årig epok i graven, Folkets hus invigdes 31 oktober 1966 och bland de artister som uppträtt där är Hepstars och Sven-Ingvars.

Annons
Fullsatt. Invigningen av Folkets hus 31 oktober 1966.

Som NA redan rapporterat är Folkets hus (Smedgården) snart ett minne blott. Hyreshuset som ska byggas på platsen innehåller 22 lägenheter och Norabostäder har fått in 136 intresseanmälningar.

Men en hel del Norabor är kritiska. Några tycker att det är bra att det byggs, medan andra anser att huset inte passar in eller att det blir för dyra lägenheter. Bergslagens miljö- och byggförvaltning (BMB) fick tidigare in ganska många synpunkter, de flesta kritiska. Det finns en opinion som anser att det är fel att riva Folkets hus. Gunnel Dahlkvist är en drivande kraft mot rivningen och i dag väldigt besviken.

– Det är hemskt synd att de river Folkets hus, konstaterar Gunnel som lyfter fram en rad argument att behålla Folkets hus, allt från att det är enda samlingslokalen som rymmer upp till 150 personer, till det centrala läget, det dansvänliga parkettgolvet och att lokalen är känd och inarbetad.

Åke Wiklund, ordförande för Hembygdsföreningen Noraskog, menar att det borde ha gått att lösa på något sätt så att huset får vara kvar. När Folkets hus rivs är det borta för alltid.

– Jag tycker att det är tråkigt. Det här är viktig nutidshistoria som man borde slå vakt om, annars ger vi ju kommande generationer ingenting från vår tid. Det är verkligen en byggnad som uttrycker sin tid och det sätt man resonerade då, och det finns social samtidshistoria i den.

Och byggnadsantikvarien Jonas Jansson hos länsstyrelsen hade gärna sett att Folkets hus får vara kvar.

– Formellt är det upp till kommunen själv hur de hanterar det eftersom huset inte är skyddat.

Men ur kulturhistorisk synpunkt är det en spännande årsring till Nora trästad som har en helt annan karaktär. På så sätt bidrar Folkets hus till berättelsen om Nora tätorts utveckling. Det hade varit mera önskvärt om man kunnat hitta nån användning för huset som det är och ser ut, säger han. Förre stadsarkitekten Anders Håberger tycker också samma sak.

Mycket har hänt genom åren i Smedgården. Bland annat har Hepstars och Sven-Ingvars uppträtt där, berättar hembygdsforskaren Åke Mossberg.

– Radioprogrammet Skivor till kaffet med Bertil Perrolf sändes därifrån en gång och 12 december 1966 var det tio i topp, och då fick folk sitta med mentometerknappar och trycka, berättar han.

Bror-Erik Israelsson (S), ordförande i Norabostäders styrelse, menar att det känns dubbelt, men att det trots allt är rätt beslut.

– Det är sorgligt. Det är en epok. Men vad ska man göra? Huset ska rivas och vad blir det i stället? Gräsmatta? Då ser jag det här som en bättre lösning.

Mer läsning

Annons