Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska det nya fullmäktige samlas

På onsdag kväll ska det nya kommunfullmäktige i Nora samlas för första gången. En ny ledning för fullmäktige ska väljas. Och i december ska de nya kommunalråden väljas.

Annons

Efter valet i september 2014 blev det klart att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bildar ett majoritetsstyre tillsammans i Nora. S med 14 mandat. V med 4 mandat. Det ger S + V 18 av de totalt 35 mandaten.

Nu på onsdag kväll samlas alltså det nya fullmäktige i Nora för första gången. Och då ska kommunfullmäktiges nya presidium, ledning, väljas.

- Från majoriteten kommer Ulf Carlsson (S) nomineras till ny ordförande i fullmäktige och till första vice ordförande kommer Jan Larsson (V) att föreslås, berättar Solveig Oscarsson (S).

Posten som andre vice ordförande går till oppositionen.

- Vi har enats om att nominera Birgitta Borg (FP) till andra vice ordförande, berättar Helena Vilhelmsson (C).

Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har för avsikt att bilda en oppositionsallians. I söndags träffades företrädare för Alliansen och diskuterade framtiden i norapolitiken och ett beslut togs att Birgitta Borg skulle nomineras till presidiet i fullmäktige.

- Vi har även enats om förslag på våra kandidater som nämndemän som ska väljas på onsdag, säger Tom Rymoen (M).

- Övriga detaljer i vårt samarbete, som till exempel vem som ska sitta på oppositionsrådsposten, har vi inte bestämt ännu, berättar både Rymoen och Vilhelmsson för NA.

I december ska ett kommunalråd på 100 procent, två utskottsråd samt ett oppositionsråd på vardera 60 procent väljas. Det enda som hittills meddelats angående någon av dessa poster är att Camilla Andersson Larsson (V) ska få en av posterna för majoritetens räkning.

- Efter fullmäktiges möte den 10 december när kommunalrådsposterna är tillsatta ska vi även ha ett extra kommunstyrelsemöte den 17 december för att välja ordföranden i utskotten till den nya organisationen som träder i kraft, säger Solveig Oscarsson.

Till fullmäktiges möte nu på onsdag ska bland annat markbytet mellan kommunen och Sveaskog avhandlas. Representanter från Sveaskog ska finnas med på mötet för att svara på frågor från politikerna.

Solveig Oscarsson (S).
Tom Rymoen (M).
Helena Vilhelmsson (C).
Camilla Andersson Larsson (V).

Mer läsning

Annons