Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska nedläggning av Nora Rådhus utredas

Nu ska kommunchefen utreda möjligheten till att avveckla det kommunala bolaget Nora Rådhus AB. Till nästa kommunstyrelsemöte ska utredningen redovisas.

Annons

Något formellt beslut i kommunfullmäktige att lägga ned Nora Rådhus AB finns det inte. Däremot har tankar om detta diskuterats en tid. Funktionen med Nora Rådhus har ifrågasatts.

- Nu vill vi tydligt få fram vad en avveckling av Nora Rådhus skulle kunna innebära. Till exempel vilka ekonomiska konsekvenser det skulle få, säger Solweig Oscarsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Nora.

Utredningsuppdraget som kommunchefen nu har fått av kommunstyrelsen är att undersöka möjligheten att omstrukturera Nora kommunkoncern till en struktur där Nora kommun direkt äger Nora bostäder AB och Nora Fastigheter AB och att Nora Rådhus AB likvideras, snabb-avvecklas eller behålles för annan användning och konsekvenserna av detta.

Tanken med att lägga ned Nora Rådhus är främst att rationalisera och spara både tid och pengar. Om det blir ett nedläggningsbeslut kommer det troligen inte bli politisk enighet om detta då olika åsikter i ämnet finns.

Moderaterna har uttryckt en annan åsikt i den här frågan. De är tveksamma till att lägga ned Nora Rådhus.

- Men vi vill också få fram det här faktaunderlaget vad en avveckling av Nora Rådhus kan betyda innan vi kan ta ställning till det här fullt ut, säger Tom Rymoen (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

- Det är ett stort anvar att lägga ägandet på kommunstyrelsen och bolagen behöver en bra styrning då det är tufft i bolagen. Kompetens att leda bolagen tror jag finns i kommunstyrelsen men det är svårare att klara de täta kontakter och det engegemang som krävs.

Nora Rådhus bildades år 2011 och är moderbolag över Nora bostäder och Nora fastigheter. Om Nora Rådhus avvecklas hamnar ansvaret för Nora bostäder och Nora fastigheter åter direkt under kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons