Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Noras kommunförvaltning förändras

Nämnderna avskaffas och ersätts med utskott. Under fullmäktige inrättas beredningsgrupper. Förändringen i politiken sker den 1 januari 2015 och nu ska även kommunförvaltningen förändras.

Annons
Nora kommun förändrar nu sin tjänstemannaförvaltning efter beslutet i juni i år att förändra den politiska organisationen. Det bestämde kommunstyrelsen i onsdags.

– Vi har redan bestämt att förändra den politiska organisationen och nu anpassar vi kommunförvaltningen efter detta, säger kommunchef Jan Norlund.

Från den 1 januari 2015 ska all kommunal verksamhet inordnas i en förvaltning med namnet Kommunförvaltningen, har kommunstyrelsen bestämt. Dessutom ska kultur- och fritid och näringsliv/turism sammanföras till ett verksamhetsområde med en gemensam chef. Och nuvarande bildningsförvaltning och socialförvaltning slås samman till ett gemensamt verksamhetsområde inom kommunförvaltningen med delat ledarskap för bildningschef och socialchef.

Den nya organisationen är MBL-förhandlad men alla detaljer i den nya organisationen är inte klara ännu utan det ska förvaltningen nu jobba vidare med efter KS-beslutet.

– Vi måste ta beslutet nu, annars tappar vi fart. Det här är ett startskott och vi ska fortlöpande utreda organisationens utformning, säger Solveig Oskarsson (S).

Moderaterna vägrade dock att delta i beslutet i kommunstyrelsen med motivering att en ekonomisk och uppdragsmässig konsekvensbeskrivning saknades i beslutsunderlaget.

Den nya politiska modellen ska göra att fullmäktige med tre beredningar blir Noras politiskt tyngsta del. Nämnderna avskaffas och kommunstyrelsen får fyra utskott: ledningsutskottet, samhällsbyggnadsutskottet, barn- och ungdomsutskottet och socialutskottet.

Mer läsning

Annons