Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny förskoleavdelning en kortsiktig lösning

Nora kommun tvingas öppna en ny förskoleavdelning på Järntorgsskolan i vår. Men det är en kortsiktig lösning. På lång sikt finns andra planer, berättar Anna Magnusson (KD).

Annons

I december beslutade barn- och utbildningsnämnden att be om pengar för en ny förskoleavdelning. Barngrupperna var, enligt förvaltningschefen Richard Linder, fulla redan i december. Efter att ha tagit in nya barn i början av januari är de överfulla. Richard Linder ställde därför politikerna inför valet att snabbt öppna en ny avdelning eller att säga nej till de barn som önskat plats i mars.

När frågan om pengar till en ny avdelning var uppe i kommunstyrelsen i veckan ville den nya majoriteten inte säga ja till förslaget från socialdemokraterna. Frågan återremitterades till barn- och utbildningsnämnden, med reservation från oppositionen.

Fullt nu

När nämndens ordförande Anna Magnusson (KD) får frågan om vad som händer nu vill hon trots återremissen ändå öppna den föreslagna extra avdelningen.

– Jag trodde att det skulle finnas plats för dem som sökt i mars på de avdelningar där de önskat. Men jag har kollat upp det och det är fullt nu. Vi måste öppna en ny avdelning så snabbt vi kan för att kunna erbjuda barnomsorg till de föräldrar som behöver gå tillbaka i arbete.

Men Anna Magnusson är tydlig med att den nya avdelningen bara är en kortsiktig lösning. Någon finansiering för avdelningen finns inte klar, men den frågan räknar Anna Magnusson med att lösa i budgetrevideringen i mars.

Ärvt problem

– Det här är ett problem som vi fått ärva efter socialdemokraterna. De har känt till problemet under hela hösten utan att göra något. Det är inte så roligt att få det på bordet till första sammanträdena när vi tagit över, säger hon.

Anna Magnusson vill tänka om och titta efter andra lösningar på lång sikt, och hon nämner funderingar på en form av ur- och skurdagis för äldre förskolebarn.

Solveig Oscarsson (S) är glad om en ny avdelning kan öppnas i vår, men hon håller inte med om att hon och hennes parti undvikit att lösa problemet.

– Förvaltningschefen ville få två miljoner extra i budgeten för mer personal i förskolorna. Men sedan trodde man att det skulle gå att lösa situationen med förtätningar. Det var först i december vi såg att det inte skulle fungera och då föreslog vi en begäran om två miljoner extra för en ny avdelning, säger hon.

Mer läsning

Annons