Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kulturskola bjuder in

I samband med skolavslutningen får Noras elever ett vykort med inbjudan till den kulturskola som i höst startar i samarbete mellan Nora kommun och sju studieförbund.

Annons

Upplägget sägs vara unikt i sin storlek och omfattning. Studieförbunden står för verksamheten, kommunen bidrar med lokaler, samordning och ekonomiskt stöd till lärarresurser.

– Vi har aldrig haft en kulturskola i Nora tidigare. Vi har haft musikskola, Ung kultur i Nora och planer på en kommunal kulturskola. Nu äntligen får vi en kulturskola med ett brett utbud, säger Birgitta Borg (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Jag tror att det är viktigt att ge barn och unga möjlighet att utöva kultur, oavsett i vilken form verksamheten bedrivs. Det här känns som en flexibel lösning som snabbt kan svara mot ungdomarnas förväntningar, säger kulturskolesamordnare Thomas Hegefors.

I höstas röt studieförbunden ifrån åt Norapolitikerna, och sa att man tröttnat på att vänta och därför skulle starta folkbildningens kulturskola. Birgitta Borg tog kontakt med Örebro läns bildningsförbund och tillsammans har de arbetat fram avtalet som ligger till grund för verksamheten. Sju studieförbund erbjuder ett brett utbud av kurser. På det vykort som gått ut nämns alltifrån instrumentundervisning till konsthantverk, teater, streetdance, foto och trollerikurs.

– Studieförbunden har en särskild pedagogik som ger möjlighet att bidra och bli sedd, säger Birgitta Borg.

Kommunen ersätter studieförbunden per studietimma, ett system som ska göra det lättare att rekrytera kompetenta lärare även när elevantalet inte är så stort.

– Jag tror att det här kan bli riktigt bra. Om vi låter det få ta sin tid att bygga upp så tror jag att den här modellen kan bli en förebild på andra håll i landet, säger Jane Karlsson på Örebro läns bildningsförbund.

Läs mer i tisdagens pappersversion av NA!

Mer läsning

Annons