Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny majoritet ska förändra i kommunstyret

Ett kommunalråd på 100 procent, två utskottsordföranden och ett oppositionsråd på vardera 60 procent. Så ska kommunen styras har majoriteten tänkt.

Annons
Vill gärna bli kommunstyrelsens ordförande igen. Solveig Oscarsson (S) tar gärna det uppdraget igen om hon får sina partikamraters förtroende för detta efter det medlemsmöte som S ska ha innan fullmäktige ska besätta ordförandeposterna.

Idag har kommunstyrelsens ordförande 100 procent, två nämndordföranden har vardera 75 procent, samt en deltidstjänst till oppositionspartierna fördelat efter mandat.

S och V, som är den nya majoriteten, ska göra förändringar.

– Kommunstyrelsens ordförande ska ha 100 procent som förut. Men de två nya utskottsordförandena, för välfärdsutskottet och bildningsutskottet, får vardera 60 procent och oppositionsrådet får 60 procent, berättar Solveig Oscarsson (S).

Nämnder blir utskott i den nya organisationen, därav att nämndordföranden försvinner. Dessutom vill majoriteten att oppositionsrådet nu blir en fysisk person som ska företräda oppositionen. I tillsättandet av organisationen för den nya mandatperioden ska också ordföranden i fullmäktige ges 10 procent samt vice och andre vice ordförande vardera 5 procent. S ska ta ordförandeuppdraget i fullmäktige. V vice-ordförande och oppositionen andre vice ordförande.

M, C, FP och KD diskuterar ett valtekniskt samarbete framöver men vad gäller detaljer, som till exempel vilken politiker som får oppositionsrådsposten har inget officiellt besked lämnats än.

– Den 5 november ger vi besked från alliansen om hur vårt oppositionssamarbete kan se ut, säger Tom Rymoen (M).

- Det är inget klart ännu om vårt samarbete och vi träffas i alliansen närmast imorgon igen och diskuterar de här frågorna vidare. Men jag kan tycka att om vi har en valteknisk samverkan så ska vi också ha en politisk samverkan.

Ytterligare fyra oppositionspartier, MP, NP, Lpo och SD, ingår också i fullmäktige.

- Vi måste även få besked från dessa partier om de har idéer om samverkan, säger Rymoen.

På kommunfullmäktige i december beräknas sedan de nya posterna besättas. En ordförandepost i ett utskott tilldelas V med Camilla Andersson Larsson (V). KS-ordförande samt den andra utskottsordförandeposten tar S. Vilka i S som får de uppdragen bestäms av medlemmarna i S innan fullmäktige.

Mer läsning

Annons