Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny uppfinning i arbetet mot narkotika

Danfos senaste produkt – Narq – är en toalett med avskiljare som hjälper tull, polis och gränskontroller i arbetet mot narkotikasmuggling. Myndigheterna har visat stort intresse och Danfo har redan sålt åtta till Norge och två till Sverige.

Annons

– Vi ser en gigantisk marknad för den här produkten, förklarar Mikael Magnusson.

Det handlar om smugglare som sväljer kapslar, ampuller, kondomer och liknande med narkotika eller droger. Danfos uppfinning är en specialbyggd toalett med en sorts separator som spolar bort avföringen och därmed avskiljer narkotikan. För polisen eller tullpersonalen är det sedan bara att öppna en lucka och plocka ut bevismaterialet.

Den bidrar också till bättre arbetsmiljö för den personal som jobbar med det, berättar Mikael Magnusson. Det har tidigare gjorts för hand, och det är ingen trevlig arbetsuppgift för personalen.

– De myndighetspersoner vi visat den för är väldigt imponerade, förklarar Martin Jarhäll.

Företaget har sålt Narq till Stockholm och Göteborg där de börjat använda den. Nu är också Malmö och Kastrup på gång att köpa in dem.

Apparaten är helt och hållet utvecklad hos Danfo i Nora. Själva toalettdelen är byggd så att den misstänkte inte ska kunna gömma narkotika någonstans.

– Och nu ska vi börja marknadsföra den mer, förklarar Martin.

Mer läsning

Annons