Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utställning visas i godsmagasinet

De guidade visningarna av Lockhyttan, Pershyttan och Nora järnvägsmuseum drar i gång nu på onsdag. Nytt för i år är utställningen av ånglok, vagnar och mycket annat i gamla godsmagasinet.

Annons
Egen visning. Visningarna startar på onsdag, men Lotta Söderlund och sonen Axel Nyholm från Finland fick en liten egen visning i förväg av Ingemar Karlsson.

Det är allt från smal- och normalspåriga vagnar och ånglok till modelljärnväg, fotografier, malmsläde, pumpdressin och inte minst själva byggnaden. – Vi har försökt behålla den så som det såg ut här inne, förklarar Ture Österberg för stiftelsen NJOV.

– Tanken är också att man ska kunna se det från väntsalen, berättar Ann-Sofie Windh som tillsammans med Ingemar Karlsson, Jan Helger och Torbjörn Wiström kommer att guida. Utställningen är bara en del av järnvägsmuseet som omfattar hela stationsområdet. Det händer att besökare frågar var museet är.

– Och då får vi svara att ”du står mitt i det”, berättar Ann-Sofie.

Tanken är också att utställningen ska vara flexibel och levande. Bilderna kommer från järnvägsarkivet som är en stor skatt, förklarar Ingemar.

De guidade visningarna av järnvägsmuseet är varje vardag kl 14 och drar igång på onsdag. Men redan under måndagen fick Lotta Söderlund med sonen Axel Nyholm från Finland en liten tjuvstartsvisning av Ingemar. Jättekul och intressant tycker Axel.

– Det är ju så häftigt, säger Lotta.

Mer information om de guidade visningarna hittar du här.

Smalspårigt. Smalspårsångloket som visas upp byggdes 1887. I bakgrunden Ture Österberg, Ann-Sofie Windh, Ingemar Karlsson och i förarhyttan Torbjörn Wiström.
Ånglok. Spännande miljöer är det i de gamla ångloken. Axel Nyholm tittar gärna.
Modelljärnväg. I museet finns också en stor modelljärnväg som tidigare stod i Gyttorp visar Ingemar Karlsson.
Ånglok. Det här gröna gamla ångloket kommer från England.
Malmsläde. En malmsläde finns också att  beskåda visar Ann-Sofie Windh. Den tog ett halvt ton och drog med häst.
Stationsområdet i modell. Besökarna får också se ett par mycket detaljerade modeller, här en över stationsområdet.
Historiska fotografier. Utställningen har också många äldre fotografier från järnvägsarkivet, här stationsbyggnader.
Tag plats. Så här ser det ut i en av personvagnarna, med Ture Österberg, Ingemar Karlsson, Ann-Sofie Windh och Jan Helger.

Mer läsning

Annons