Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ägare till Folkets hus

Två gamla teaterkompisar har tillsammans med sina respektive gått ihop och köpt Stribergs Folkets hus. Tanken är att bilda en kulturförening och fylla huset med aktiviteter av olika slag.

Annons
Stora drömmar. Joacim Nilsson och Åsa Gustafsson har köpt Stribergs Folkets hus tillsammans med Johannes och Petra Weckström. Tillsammans drömmer de om ett kulturhus fullt av aktiviteter.Bild: Malin Eriksson

Bygdegårdsföreningen Stribergs Folkets hus har upphört och när huset skulle säljas frågade föreningen Åsa Gustafsson och Joacim Nilsson om de ville köpa och på något sätt driva det vidare som ett kulturhus i byn.

– Vi bor några kilometer härifrån, men jag är skådespelare och har pendlat till Göteborg i många år. Nu har vi nyss fått barn. Vi tvekade lite över erbjudandet, men pratade ändå mycket om det, berättar Åsa.

Runt jul frågade de Petra och Johannes Weckström om de ville vara med och dra i gång något gemensamt i Striberg. Åsa och Petra möttes i en teatergrupp i Norrbotten för tjugo år sedan. Johannes kommer från Götlunda och nu är familjen på väg att flytta till Örebro.

– När ni kom med kändes det både lättare och roligare att tacka ja till att köpa huset, säger Åsa, som säger att det är lite av en dröm att som kulturarbetare bli erbjuden ett hus med sådana stora möjligheter.

Tanken är att det ska bildas en kulturförening som driver aktiviteterna i huset.

– Vi vill driva verksamheten vidare i bygdens anda och skapa en mötesplats. Jag växte upp på landet och minns själv hur jag träffade mina kompisar i missionshus och blåbandslokaler, säger Johannes Weckström.

De nya ägarna fick nycklarna till huset i början av juni och har bara precis hunnit börja ta dit lite saker.

– Det känns väldigt pirrigt, säger Åsa.

– Men jag känner mig också väldigt rik när jag går här och skurar det gamla trägolvet.

De har en del att fixa med både inne och ute, men det viktigaste är att borra bergvärme för att få ner uppvärmningskostnaderna innan vintern och att bo in sig för att känna efter var de vill börja. Så här långt säger de att de vill fortsätta hyra ut till kalas av olika slag men också jobba mycket själva i huset och ha arrangemang av olika slag för bybor och tillresta.

Första helgen i juli håller de ett första Öppet hus där de som vill är välkomna att ta en kopp kaffe och prata om huset.

Mer läsning

Annons