Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler väcker oro

I dagarna får en mängd föräldrar i Nora ett brev från kommunen där de uppmanas ange sina arbetstider och restid till och från arbetet. Detta ligger till grund för hur mycket barnen får gå i förskola och fritids efter nyår.

Annons
Frida Adolfsson är rädd att dottern Agnes ska bli utanför i sin förskolegrupp när hon på grund av mammas arbetstider och nya regler inte längre får delta i femårsgruppens verksamhet mer än varannan vecka.

– Får jag bara ha barnen i förskolan när jag jobbar så borde kommunen också erbjuda förskola när jag jobbar, säger Frida Adolfsson som inte gillar de nya barnomsorgsreglerna, och som är rädd att dottern blir utanför i förskolan när hennes vistelsetid minskar.

Frida Adolfsson jobbar tvåskift på Atlas Copco i Örebro. Där jobbar även maken Henrik. Han har en chefstjänst som innebär en del resor och konferenser. Dottern Agnes går på Lingårdens förskola. För hennes del innebär de nya reglerna att tiden på förskolan blir väldigt kort de veckor Frida jobbar kväll och lämnar efter lunch. 

Det betyder också att Agnes missar en stor del av verksamheten i förskolans femårsgrupp Myggorna, en verksamhet som hon sett storebror delta i och som Agnes sett fram emot och pratat mycket om hemma. Myggorna träffas i dag en förmiddag i veckan och hittills har Frida fått lämna Agnes då, oavsett hur hon jobbat.

– Det känns som att min dotter hamnar utanför i sin förskolegrupp, på grund av mina arbetstider. Det är inte rättvist, säger Frida.

– Med de här reglerna går man tillbaka mot att göra förskolan till en förvaringsplats. Ska man kunna prata om pedagogisk verksamhet som är till för barnens bästa måste man ju också låta barnen delta i verksamheten.

Enligt den information Frida Adolfsson fått gör kommunen inga undantag från reglerna annat än för barn med särskilda behov och föräldrar som exempelvis vid sjukdom kan uppvisa ett läkarintyg och styrka att de behöver ha utökad vistelsetid i förskolan.

Om man som förälder bara får ha sina barn i förskolan under arbetstid så tycker Frida att kommunen också borde erbjuda förskola oavsett vilka tider föräldrarna jobbar.

– När Henrik reser får jag pussla själv med hämtningar och lämningar på dagis. Det är näst intill omöjligt, eftersom dagis varken är öppet när jag börjar mitt morgonskift eller när jag slutar mitt kvällsskift, säger Frida.

Flera av hennes kollegor har i sina kommuner tillgång till förskola även på obekväma arbetstider. Frida har påtalat för Nora kommun att hon har ett behov av detta i allt ifrån ett par dagar till en vecka vid en handfull tillfällen per termin. Men hon får till svar att efterfrågan är för liten och att kommunen därför inte kan erbjuda detta.

– Men när man nu ändrar vistelsetiden tycker jag också att man borde ändra öppettiderna, säger Frida.

Läs mer i NA 4 december.

Mer läsning

Annons