Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avtal om kulturskola

Nu finns ett nytt förslag till kulturskola i Nora. Förslaget som bygger på ett samarbete med studieförbunden ska upp för beslut i kultur- och fritidsnämnden i dag.

Annons

– Vi har tillsammans med Örebro läns bildningsförbund tagit fram ett förslag till avtal som jag hoppas att vi är eniga om politiskt, berättar Birgitta Borg (FP) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det känns jättebra att vi äntligen kan få igång en kulturskola till hösten. Men vi måste ta ett snabbt beslut så att vi kan gå ut med information.

Till skillnad från Ung Kultur i Nora där kommunen tidigare sponsrade varje elev med 500 kronor per termin, ger kommunen enligt det nya avtalet bidrag till lärarfunktionen. Varje ledarledd studietimma sponsras med 500 kronor.

– Vi hoppas att det ska ge en bättre kvalitet och kontinuitet även i verksamheter med små grupper, säger Birgitta Borg.

– Tidigare lönade det sig bättre att ha en dansklass än att undervisa en eller ett par instrumentelever.

Förutom bidraget till lärartimmarna kommer kommunen, enligt avtalsförslaget, att tillhandahålla lokaler och marknadsföra verksamheten i skolan.

– Vi har 500 000 kronor om året avsatt för en kulturskola och vi räknar med att verksamheten ska hållas inom den ramen, säger Birgitta Borg.

Vad kulturskolan kommer att innehålla beror på efterfrågan. Men enligt avtalet erbjuds bild- och formkonst, musik, dans, drama, medieproduktion, formgivning, konsthantverk och skrivarkurser i studiecirkelform. Verksamheten vänder sig till elever mellan sex och 19 år, som betalar max 300 kronor per kurs.

Den kulturcheck som fanns i Ung kultur i Nora kunde användas även hos privata företag. I det nya avtalsförslaget säger Birgitta Borg att kommunen helt överlämnar frågan om samarbetspartners till studieförbunden.

Mer läsning

Annons