Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt beslut om pedagogisk lunch dröjer en månad

Lärarna får betala för pedagogiska luncher minst en månad till. Politikerna vill riva upp beslutet, åtminstone inom förskolan, men vet inte var de ska spara i stället.

Annons

I går skickade barn- och utbildningspolitikerna tillbaka frågan om fria pedagogiska luncher till förvaltningen igen. Då fanns fortfarande bara alternativet att ta bort personal, och det säger nämndordförande Solveig Oscarsson (S) är det sista nämnden vill.

– Vi får gå tillbaka till förvaltningen en vända till för att se var vi kan spara i stället. Från S-sidan vill vi införa fria luncher i förskolan igen så snart vi dragit in på något annat. Vi vill också att förvaltningen tittar på konsekvenserna i grundskolan när det gäller barn med särskilda behov eller barn med sjukdomar som diabetes eller anorexi, säger Solveig Oscarsson.

Förvaltningschefen Richard Linder säger att det var två dåliga alternativ politikerna hade att välja mellan när beslutet togs. Han är samtidigt tydlig med att nämnden vetat att beslutet skulle väcka upprörda känslor hos personal och föräldrar.

– Men det brukar lägga sig och i andra kommuner där man genomfört liknande beslut så ser man att personalen börjat betala för att äta pedagogiskt efter ungefär ett halvår, säger Richard Linder.

Från Alliansens sida riktas kritik mot hur förvaltningen har genomfört beslutet. Både Moderaterna och Folkpartiet anser att personalen fick för dålig information.

– Om man vet att beslutet gör människor upprörda så är det ännu viktigare att genomföra beslutet så bra som möjligt, och det här blev inte bra, säger Gabrielle Peteri (FP).

– I dag ser jag inte ens att det blir en besparing. Vi vill backa helt. Att backa i förskolan och göra undantag i grundskolan blir fel, då är det bättre att backa rakt av.

Anna Magnusson (KD) vill också riva upp beslutet helt, och helst direkt.

– Jag är rädd att sossarna vacklar och bara vill skjuta upp beslutet till efter valet, att de sen ska säga att de inte hittade något bättre alternativ utan vill låta beslutet om indragningen stå fast, säger hon.

Fotnot: Det nya förslaget till alternativ besparing tas upp i beredningsnämnden 21 september, och beslut tas tidigast i nämnden den 12 oktober.

Mer läsning

Annons