Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt försök att ordna reservvatten

Hur kan man tekniskt lösa dricksvattenförsörjningen för Nora med vatten från vattenverket i Rya? Det vill direktionen för Bergslagens kommunalteknik veta.

Annons

Direktionen vill därför att Lindesbergs kommun ger BKT i uppdrag att utreda detta.

Redan 2009 efterfrågade Nora kommun i ett brev till Lindesbergs kommun besked om möjligheterna att ordna vattenförsörjning från Rya via en reservvattenledning till Nora.

Bakgrunden till förfrågan var att Nora saknar reservvattentäkt. Ärendet avslutades dock 2011 utan att något konkret hade hänt.

Men i ett svar då från VA-chefen framgick att det mycket väl skulle vara möjligt att med vatten från Rya även försörja Nora i händelse av vattenbrist. Detta eftersom Lindesbergs kommun bara nyttjar drygt hälften av det uttag av vatten från täkten som är möjligt. Lindesberg tar i snitt drygt 4 200 kubikmeter vatten per dygn ur Ryatäkten, som klarar ett uttag på 8 000 kubik.

Det redogjordes även i svaret för att det skulle behöva dras en cirka två mil lång vattenledning från Rya till Nora.

Direktionen vill nu att ärendet tas upp på nytt och att Bergslagens kommunalteknik får i uppdrag att upprätta ett principförslag på hur man tekniskt skulle lösa frågan samt utarbeta ett förslag till avtal mellan parterna.

Mer läsning

Annons