Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om arbetstagarkonsult

Facket hade ställt krav på en så kallad arbetstagarkonsult i turerna kring omorganisationen i kommunägda Norabostäder AB, men Nora kommun hade en motsatt åsikt. Frågan kommer nu att avgöras i centrala förhandlingar.
– Bolagen säger nej till arbetstagarkonsult, och då går det vidare till centrala förhandlingar, säger Kommunals ombudsman Klas Hellsing.

Annons

Inför den förestående omorganisationen av Norabostäder och Nora Utveckling vill fackförbunden Kommunal och SKTF tillsätta en så kallad arbetstagarkonsult. Facken vill göra en egen utredning.

Den av bolagen gjorda utredningen föreslog långtgående åtgärder av bolagsorganisationen och den inhyrda konsulten Ulf Gejhammars rapport har kritiserats hårt från flera håll.

Frågan om att tillsätta en arbetstagarkonsult var dock inte det enda som fanns med under förhandlingarna mellan facken och bolagen. Facken begärde skadestånd för utebliven MBL-information när en ny tillförordnad vd tillsattes och man har också begärt skadestånd därför att bolagens skyddsombud utelämnats i processen.

– De gick med på att betala skadestånd för den uteblivna MBL-förhandlingen, säger Klas Hellsing. SKTF får 15000 kronor av Norabostäder och Nora Utveckling och Kommunal får 20000 kronor av Norabostäder.

Och det kan komma ytterligare skadeståndskrav.

– Hanteringen kan också vara ett brott mot det samverkansavtal som finns, säger Hellsing. Det stora problemet är att det finns tre juridiska personer i Nora kommun, Norabostäder och Nora Utveckling och att dessa rörs ihop.

Vad säger du om personalsituationen i bolagen?– Personalen är illa berörd och sitter verkligen i kläm. Som anställd sitter man idag på sitt jobb och får ingen information alls.

Mer läsning

Annons