Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenigt om förskola för barn till arbetslösa

Onsdagskvällens fullmäktige blev spännande in i slutminuterna när oppositionen krävde återremiss i frågan om utökad förskola för barn till arbetslösa. Återremissen föll dock med en rösts marginal.

Annons
I talarstolen. Magnus Jonsson diskuterade sitt medborgarförslag om 30 timmars förskola för barn till arbetslösa med politikerna i Noras kommunfullmäktige på onsdagskvällen.

När Magnus Jonsson blev arbetslös upplevde han att sonen saknade den trygghet han haft i sina förskolerutiner. I ett medborgarförslag föreslår Magnus Jonsson att den tid man som arbetssökande får ha sitt barn i förskolan ska utökas från 15 till 30 timmar i veckan.

Svaret från bildningsförvaltningen är att då måste man utöka tiden även för barn till föräldralediga och det finns det varken lokaler eller andra resurser till.

– Men mitt förslag handlar bara om arbetslösa. Enligt svaret så handlar det om elva personer och en kostnad på 40 000 kronor om året, säger Magnus Jonsson.

– Det är ingen stor kostnad om man också kan hjälpa föräldrarna till arbete så att de börjar betala mer skatt.

Jasmine Hylander, MP yrkade tidigt i debatten på återremiss.

– Det finns redan möjlighet att köpa extratimmar i förskola för intervjuer och möten. Men vi anser att föräldrarna i första hand ska kunna använda de timmar de har rätt till så som de vill. Vi vill utreda hur de 15 timmarna kan bli mer flexibla. säger hon.

Norapartiet, centerpartiet, folkpartiet och sverigedemokraterna röstade med miljöpartiet, men det räckte inte till någon återremiss.

Mer läsning

Annons