Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OK Milans populära tävlingar

På tisdagarna samlas de, orienterarna, för att delta i OK Milans poängtävlingar. Olika slingor varje gång, olika svårighetsgrader, olika väder. Men alltid är de många som dyker upp, ofta fler än 200.

Annons
Dotterson och morfar. Johnny Erixon och tioåriga Gabriel Örtstam, från Fellingsbro GoIF, deltar i sin tionde poängtävling på raken tillsammans.

Poängtävlingarna som OK Milan, Noras orienteringsklubb, arrangerar varje år har en lång tradition bakom sig.

– De har funnits ända sedan 60-talet, säger Stefan Öberg, tävlingsledare.

Han berättar att de från början var interna klubbtävlingar som arrangerades för att medlemmarna skulle kunna träna inför de riktiga tävlingarna.

– Det pågick fram till 2001. Då tänkte vi att när vi ändå arrangerar dessa tävlingar kan vi lika gärna passa på att bjuda in distriktet.

Sagt och gjort, klubbarna

i länet bjöds in och fjorton år senare har OK Milans poängtävlingar haft över 35 000 startande.

– Nu deltar folk från hela Sverige i tävlingarna, de har blivit ganska kända för att hålla en hög kvalitet, säger Stefan Öberg.

Gårdagens poängtävling var den tionde av årets fjorton tillfällen och arrangerades vid Hammarby.

– Det är roligt att det fortfarande är flest deltagare från den egna klubben. Det är fortfarande det som är tanken, att arrangera något för våra egna medlemmar, säger Stefan Öberg och berättar att deltagarna i poängtävlingarna är allt ifrån fem till åttiofem år gamla.

– Det är kul med blandningen, några är elitidrottare på landslagsnivå och några är nybörjare.

Därmed finns det olika tävlingsklasser för deltagarna att välja mellan, där klass fem är lättast och kortast.

– Vi har ett område på cirka 70 kvadratkilometer som det finns kartor över och varje år nyritar vi mellan fyra och fem kvadratkilometer, lite beroende på hur avverkningen av skogen ser ut, informerar Öberg.

Målet är, enligt honom, att sträckorna som orienterarna springer ska vara en naturupplevelse. I störst möjliga mån försöker de undvika att sätta banorna genom det kala skogslandskap som avverkad skog utgör.

En av gårdagskvällens deltagare, Bengt Kammerland, är en riktig veteran som deltagit i OK Milans poängtävlingar åtminstone de senaste femton åren.

– Så länge jag inte är sjuk eller bortrest så är jag med, säger Bengt Kammerland.

– Det är ju jättekul. Och så får man röra på sig, tillägger han.

Grejen med orientering är, enligt Kammerland, att behålla kartkontakten.

– Springer man för fort så tappar man fokus. Det gäller att kunna hålla skärpan.

Han berättar om en gång när han sprang vilse.

– Det var när jag deltog i Närkedubbeln, då sprang jag för fort och hamnade till slut utanför kartan.

Nu tävlar han i klass tre, den med flest tävlande, som är 3,5 kilometer lång.

– Idealet är att springa en kilometer på tio minuter. Men det klarar jag inte längre. Jag är ju snart 76 år gammal, det är inte klokt, säger Bengt Kammerland och ger sig av ut i skogen.

Gabriel Örtstam, morfar Johnny Erixon och Bengt Kammerland växlar några ord med varandra vid starten. – Orientering är en sport som går i arv men ofta när barnen blir 12-13 år tröttnar de och lägger av, problemet är att det krävs så mycket koncentration, säger Bengt. Foto: Sofia Gustafsson
Dotterson och morfar. Johnny Erixon och tioåriga Gabriel Örtstam, från Fellingsbro GoIF, deltar i sin tionde poängtävling på raken tillsammans.
Stefan Öberg, tävlingsledare, för OK Milans poängtävlingar.

Mer läsning

Annons