Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen tolkar annorlunda

Den nyligen presenterade medborgarundersökningen i Nora gladde kommunalrådet Svenerik Nykvist (S). Men den politiska oppositionen gör en annan tolkning av resultatet.
- Egentligen är det inte så mycket att vara glad, stolt eller nöjd över, säger oppositionsrådet Gabrielle Peteri (FP).

Annons

Oppositionsrådet Gabrielle Peteri tycker det är lysande att en medborgarundersökning äntligen kommit till stånd i Nora, men är inte alls lika positiv i sina kommentarer till resultatet som kommunalrådet Svenerik Nykvist. Peteri menar att de låga betygen inom områdena grundskola, gator och vägar, stöd för utsatta personer, äldreomsorgen samt gymnasieskolan är anmärkningsvärt.

- Det här är allvarligt med tanke på att det handlar om kommunens kärnverksamheter, dit 90 procent av budgeten går, säger Peteri.

Än mer allvarligt ser Gabrielle Peteri på de låga betygen för påverkan och förtroende, där begrepp som tillgänglighet och information/öppenhet ingår.

- Jag tycker resultatet visar att det finns en stor förbättringspotential i de viktiga kommunala verksamheterna skola och omsorg, säger hon. Resultatet visar också ett rejält missnöje med förtroendet för den sittande majoriteten.

Bekräftelse för Norapartiet

Även nybildade Norapartiet har satt sig in i resultatet från medborgarundersökningen och delar inte heller Svenerik Nykvists positiva tolkning av vad noraborna tycker.

- Vi är lika glada som Svenerik Nykvist över att vi har en miljö som medborgarna tycker om, säger Christer Stromberg i Norapartiet. Men att invånarna i Nora tycker att Nora är en bra plats att bo på beror inte på Nykvist, snarare trots Nykvist.

För Norapartiet blev nämligen medborgarenkäten en bekräftelse.

- Det är, om man läser resultatet, kristallklart att det finns områden i Nora där det finns en kris. Kommunikationerna, jobben, informationen och bostäderna är sådana områden. Och inte så konstigt att just de frågorna också är Norapartiets arbetsfrågor.

Norapartiets Jan Seevers väljer dock en positiv tolkning.

- Trots att medborgarundersökningen visar på en del allvarliga brister kan man väl konstatera att det som är dåligt går att göra något åt. De positiva delarna, som kulturmiljön i Nora, är statiska och opåverkbara.

Mer läsning

Annons