Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro när höjda hyror diskuteras

Från och med 1 januari gäller nya regler för Norabostäder. I framtiden måste det kommunala bostadsbolaget både fungera i allmännyttigt syfte och enligt affärsmässiga principer. Hyreshöjningar är därför nödvändiga.– Vi oroar oss för hyreshöjningarna, säger förre kommunalrådet Svenerik Nykvist (S).

Annons

Den nya lagstiftningen är inte helt tydlig och landets kommunala bostadsbolag diskuterar just nu hur de nya kraven ska kunna efterlevas.

Kommunägda Norabostäder har så här långt haft en, för Örebro län, låg hyresnivå. Med ny politisk majoritet och den nya lagen kan detta förhållande förändras.

– Hyreshöjningarna kan bli så mycket som fem, sex procent, säger Svenerik Nykvist. Och då är vi farligt ute.

Storstadssyndrom

– Den nya lagstiftningen är ett storstadssyndrom. Och vi tror att Noras låga hyror bidrar till att göra Nora attraktivt. Högre hyror i Norabostäder kommer att hissa alla hyror i Nora och det kan knappast vara tillväxthöjande.

Att den nya lagen med största sannolikhet kommer att innebära hyreshöjningar är klart. Återstår att se vilket avkastningskrav den nya politiska majoriteten sätter på Norabostäder.

Fjolårets resultat kommer sannolikt att bli negativt och en avkastning måste förmodligen krävas i framtiden.

– Vi har ju ingen avkastning alls i dag, konstaterar Norabostäders nya styrelseordförande Ewa Turesson (M). Vi har börjat diskutera avkastningskraven, men är inte färdiga.

Ingen chock

Ewa Turesson menar ändå att den nya lagen och den nya majoritetens omarbetade direktiv till Norabostäder inte behöver innebära någon chock för hyresgästerna.

– Det här måste inte innebära en hyreshöjning, säger hon. Det finns andra sätt, som till exempel en effektivisering av bolaget.

Hon är inte heller säker på att Svenerik Nykvists oro för ett minskat attraktionsvärde är en riktig slutsats.

– Nej, vi behöver ju inte ha den lägsta hyran i länet, säger hon. Vi kommer nu att arbeta med det här, men som jag ser det är det viktigt att det blir bra, inte att det går snabbt.

Minst tre procent

Norabostäders vd Thomas Hjelmqvist är dock övertygad om att den nya lagstiftningen kommer att innebära en hyreshöjning.

– Som jag ser det måste det här påverka hyrorna, säger han. Nu måste ägarna ange vilket avkastningskrav man vill ha på bolaget. Men en hyreshöjning från tre procent och uppåt är nog sannolik.

Mer läsning

Annons