Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över utspel om arbetskläder

Vänsterpartiet reagerar på Helena Vilhelmssons (C) utspel om att arbetskläder inte är politik.
– Vi är oroliga över att hon inte tar ansvar för ekonomin, säger Therese Hoikkala (V).

Annons

Therese Hoikkala (V) menar att de uttalanden som socialnämndens ordförande gjort angående arbetskläder är en varningsklocka för hur den nya majoriteten tar, eller inte tar, ansvar för budgeten.

– Hon säger att hon inte vill detaljstyra och det vill inte vi heller att hon ska göra. Men hon har ett ansvar för att se till att de ekonomiska resurserna räcker och för att de pengar som finns hamnar på rätt ställe.

Viktigt prioritera

Therese Hoikkala pekar på flera saker som verksamheterna flaggat för att de behöver resurser till, men som inte finns med i den budget som var det allra första den nya majoriteten antog efter sitt tillträdande. Budgeten ska revideras nu i vår, men Therese Hoikkala är rädd att majoritetens prat om att inte detaljstyra ska betyda att de inte går in och gör de prioriteringar som Vänsterpartiet ändå anser ligga på politikerna bord att sköta.

– När ekonomin är tajt är det extra viktigt att vi som politiker gör prioriteringarna. Det handlar inte om att detaljstyra utan om att vi genom våra budgetbeslut möjliggör de investeringar som tjänstemännen bedömt som viktiga, säger Therese Hoikkala.

– När det gäller arbetskläder anser vi dessutom att de är viktiga ur smittspridnings- och arbetsmiljösynpunkt.

Mer läsning

Annons