Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öskebohyttans marknad med lokalt hantverk 30 år

När hantverksmarknaden slog upp portarna vid 13-tiden på midsommardagen var många besökare redan på plats. - Det är fantastiskt att en by som ligger lite vid sidan av kan locka hit så mycket folk, säger Bengt Gustavsson, lantbrukare och smed, som bott i Öskebohyttan i hela sitt liv.

Annons
Vid Städet. Besökarna blir allt fler, säger Bengt Gustavsson som här formar det glödheta stålet till en krok för en ljushållare. Han chefar över marknadens smedja med BG Risberg, Öskebohyttan.

När marknaden hölls första gången 1984 var det ett försök att få in pengar till ett nytt tak till byns vackert belägna missionshus som flyttades till platsen 1888 från Västra gården i Garphyttan vid sjön Usken.

- Det var Anne-Charlotte Nordahl som då bodde i byn som fick med oss andra och satte marknaden på kartan. Vi sålde bland annat bävergnag och blev lite skrattade åt, minns Margareta Nordahl som var med då.

Trots ett visst tvivel på projektet drog marknaden in pengar och taket kunde räddas. Sedan dess är marknaden i missionshuset en årlig tradition. Det är intäkterna som gör att byborna kan hålla missionshuset och de tillhörande uthusen i gott skick.

Till en början var det bara bosatta i Öskebohyttan som fick sälja sina alster.

- Men vi var för få för att utveckla marknaden, konstaterar Bengt Gustavsson som i dag är ett nav i hela arrangemanget. Nu är det ett 20-tal hantverkare från Öskebohyttan med omnejd som samarbetar kring försäljningen i missions—huset. Här finns bland annat honung från Reboda, smide, Rebodastaken, Bergs—lagshästen, trasmattor och stickat. I byggnaden bakom missionshuset får den loppisintresserade besökaren sitt lystmäte. Här finns bland annat böcker och husgeråd till mycket överkomliga priser.

Det är många som passar på att fynda. Emily Soldal från Wassenaar i Holland är nöjd. Hon har hittat teburk i koppar som hon gillar. Loppmarknaden tillkom i mitten av 1990-talet. Intäkterna går oavkortat till Rädda barnen. Att få in tillräckligt med saker till loppisen är inga problem.

- Ryktet sprider sig och folk vill gärna skänka saker. Förra året fick vi in 13 000 kronor, säger Inga-Lill Gustavsson som driver loppmarknaden tillsammans med Ann-Britt Pettersson. Bengt Gustavsson tycker intresset är aningen klent bland de yngre att driva marknaden vidare men han hoppas att intresset ska öka för att föra traditionen vidare i framtiden.

Öskebohyttans hantverksmarknad är öppen varje onsdag, lördag och söndag fram till den 27 juli.

KONSTEN ATT DREJA. Matilda Arnlöf, 5 år, har fascinerad fastnat hos keramikern Gunilla Dovsten, Lindesberg.
Blandat Hantverk. I Öskebohyttans missionshus och gamla skolsal säljs hantverk fram till den 27 juli.

Mer läsning

Annons