Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På måndag är Gränden utan lokal

Folkets hus ska rivas och nu står Gränden utan lokal från och med nästa vecka. Det är en kommunal verksamhet inom socialförvaltningen med öppet hus varje vardag som funnits i många år.

Annons
Söker lokal. Maurits Murto är en av de som nu oroar sig för hur det blir med Gränden. Folkets hus ska rivas och från och med måndag har Gränden ingen lokal att vara i.

Nu söker de med ljus och lykta efter en ny lämplig lokal.

– Vi har ju trott att vi skulle ha fått en annan lokal, Norabostäder har haft ett år att hitta en ny lokal, men det har de inte gjort. Nu söker vi med ljus och lykta efter en ny lokal, förklarar Maurits Murto, en av de som regelbundet besöker Gränden. Det har han gjort varje vardag ända sedan 2002, och det är en viktigt samlingspunkt för honom och alla andra som kommer hit.

– Nu vet vi ju inte hur det blir alls. Vi blir ju ställda på bar backe, säger han.

Som det ser ut nu är fredag sista dagen, förklarar Anna Andersson som har hand om Gränden och senaste tiden varit anställd en månad i taget.

– Vi fikar, umgås, läser tidningen, spelar kort och lite av varje, berättar hon.

Det är jättesynd att de ska riva Folkets hus och att Gränden inte kan vara kvar i lokalen, tycker hon.

För Maurits Murto och de andra som brukar vara här betyder Gränden mycket.

– Det är en social knytpunkt, inte minst för de som kanske inte brukar träffa så mycket folk annars. Stänger det blir folk mer ensamma, det är den enda sociala tryggheten för många, förklarar han.

– Här kan man även få hjälp med kontakter med försäkringskassa, och andra myndigheter och låna telefonen, förklarar Anna.

Här bryr sig alla om varandra, berättar hon.

Skulle någon som alltid brukar komma en dag inte dyker upp så kollar de om det kan ha hänt något.

– Och det är öppet för alla, alla är välkomna hit, berättar Maurits.

– Enda kravet är att man är nykter och drogfri, förklarar Anna.

Pasi Kainulainen brukar titta in en stund på morgonen, fika, läsa tidningen och prata med kompisar. Han tycker att det är ganska dåligt att kommunen inte lyckats lösa lokalfrågan.

– De har ju haft så lång tid på sig, nej det är ruttet, man tycker ju att de borde ha kunnat fixa en lokal, säger han.

– Det är inte bra om det läggs ned, men det verkar inte som kommunen lägger någon större energi på oss som är långt ned i samhället. Det är klart att det är bra för mig att komma hit, det är en social bit också, förklarar en man som vill vara anonym, och som besöker Gränden flera dagar i veckan.

Gränden har funnits sedan mitten på 1990-talet berättar Anna. Nu efterlyser de en ny lokal. Den bör helst ligga något så när centralt och på bottenvåningen så att den är handikappvänlig.

– Är det någon som har en lokal får de gärna höra av sig till socialen, det kan också vara en vanlig lägenhet, förklarar Anna.

Mer läsning

Annons