Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Noramarken i mer än 110 år

Nu är Noramarken i gång för fullt. Kent Pettersson och Ingrid Eriksson med marknadskonfekt hör till dem som varit med allra längst. I fem generationer uppåt och nedåt – och det började med kålsoppa för 113 år sedan.

Annons
Marknadssläkt. I fem generationer har familjen Pettersson-Eriksson med Brittas Konfektyrer varit på Noramarken. Här Kent Petterson            och Inger Eriksson med dottern Laila och hennes dotter Linnéa. Foto: Thomas Eriksson

NORA. Han är uppfödd i en banankartong under marknadsdisken, avslöjar hans kära hälft Ingrid Eriksson. För Kent Pettersson, 66, har varit med på Noramarken i stort sett ända sedan födseln.

– Ja, hela livet, det var så på den tiden, berättar Kent medan han hämtar den gamla kopparkitteln som han snart ska koka brända mandlar i.

För hans mamma var nämligen Britta Pettersson som startade Brittas Konfektyrer och som familjen driver än i dag i Stortorp utanför Örebro.

Och det har hänt mycket med marknaden genom åren, berättar han.

– Då var det fakirer, trollkarlar och spåkärringar. Sedan dess har Noramarken blivit mycket större. I början var det bara lite på torget. Jag tycker att det är en bra marknad, och jag trivs med den.

I släkten började marknadsknallandet betydligt tidigare. Hans farfar och farmor, paret Skog, kokade kålsoppa hemma och åkte med häst och vagn till Noramarken med soppan. Det var runt år 1900.

Kent och Ingrids barn och barnbarn hjälper också till. Att göra karameller är ett riktigt hantverk, berättar Ingrid.

– Vi gör ju allt för hand och vi har inga maskiner. Det är nog ingen som förstår hur mycket jobb och hantverk som ligger bakom, förklarar hon. Bara lådorna som godiset ligger i på marknadsborden är över 50 år gamla.

Bland besökarna hittar vi Andreas och Jenny Wall från Ås med barnen Ingrid, Elsa och Vilgot. Det var tidigt ute, redan halv nio på morgonen.

–Det är skönt att åka ned tidigt, för sen blir det så väldigt mycket folk, förklarar Andreas medan tvillingarna Elsa och Ingrid åker karusell.

– Det är en trevlig marknad. Nora lever upp när det är Noramarken, säger han.

Riktigt långväga är däremot Hasse Tingström från Göteborg och Kaj Carlsson från Ljungskile. De tänker just kliva på ångtåget för en tur till Järle medan deras hustrur är kvar och gör Noramarken.

– Vi hade hört talas om Nora och Noramarken och kom hit i onsdags, berättar Hasse.

Till marknaden hör veterantågtrafiken. Det går bra att ställa bilen i Järle eller Gyttorp och åka ångtåg till Nora. Många av de som bor i Gyttorp eller Järle passar också på att ta tåget.

– Det har varit full fart hela dagen, 80 personer första lokturen, förklarar Thomas Nyström, föreningens ordförande.

Resenärer. Ella och Joline Jivemo och Alicia Emanuelsson var några av de som åkte tåg från Gyttorp till marknaden.
Åka karusell. Tvillingarna Ingrid och Elsa Wall, tre år, från Ås var tidigt ute för att åka karusell.
Långväga. Från Ljungskile och Göteborg kommer Kaj Carlsson och Hasse Tingström. Nu passar de på att ta en ångtågstur till Järle.
Besökare. Viktor och hans pappa                  Magnus Hoikkala från Striberg missar inte Noramarken. En hajballong är givet.

Mer läsning

Annons