Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer får fäste

Nora pensionärer kan få en tidig julklapp – broddar, till skydd för halkan.– En kul och samhällsnyttig insats inför julen, säger Tom Rymoen (M), socialnämndens ordförande, som kom med förslaget.

Annons

Idén kommer från Göteborgs kommun som inför förra vintern beslutade att dela ut broddar till stans pensionärer. Anledningen är att minska antalet halkolyckor bland äldre.

Där sker utdelningen i samarbete med Apoteket som köper in broddarna. Pensionärerna får sedan en kupong på posten som de kan lösa in för att få ut sina broddar. På liknande sätt är tanken att det kan ske i Nora.

I kommunen finns cirka 2 000 personer som är över 65 år. Beräkningen bygger på att hälften av dem – 1000 personer – nappar på erbjudandet. Det skulle innebära en kostnad på 189 000 kronor med det pris kommunen fått från ett apoteksföretag. Förhoppningen är att få sig andra finansiärer på idén.

– I värsta fall får vi ta hela kostnaden själva, säger Tom Rymoen.

Nästa gång socialnämnden sammanträder är den 12 december. Då hoppas de kunna ta beslut i frågan.

Göteborg räknar med att kostnaderna för ett lårbensbrott kan landa på uppemot 150 000 kronor bara för vården, uppger P4 Göteborg.

– Om broddarna leder till att fem av de 1 000 pensionärerna inte faller och skadar sig så är det här en billig investering för kommunen, säger Tom Rymoen.

Mer läsning

Annons