Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigg 90-åring jubilerar i Folkets park

Vikers Socialdemokratiska förening fyller 90 år. Det firade föreningen i Dalkarlsbergs folkets hus i helgen med utställning, tårta och historikern Håkan Henriksson på plats.

Annons
Klassiskt hjul. Full snurr på 90-årsfirandet, det fixar Pia Ahlström med parkens klassiska gamla chokladhjul.

VIKER. Pia Ahlström sätter fart på den gamla chokladhjulet – en klassiker i parken. För här är det full snurr på föreningens 90-årsfirande i Dalkarlsbergs folkets park. Och ett antal intresserade har också deltagit i en studiecirkel om föreningens historia.

– Det är jättekul att läsa de gamla protokollen, och de skrev ju så fint, det är annat än i dag, berättar Camilla Sörman som blivit uppslukad av historien.

En av de viktigaste frågorna var att vaka över de gamla så att inget skulle hända dem, förklarar hon.

I början var det också mycket skolfrågor, redan på 1830-tal fanns en folkskola i Dalkarsberg. Och det är tidigt, berättar Håkan Henriksson, historiker med släktrötter i trakten.

Ovanligt är också att föreningen haft relativt många kvinnor på ordförandeposten.

– Redan 1970 blev Ingeborg Lindén ordförande, och sen har det varit Monica Sundberg, Marie-Louise Forsberg Fransson och nu Solveig Oscarsson, förklarar han.

Vikers S-förening bildades i mars 1924 inför valet samma år. Det fanns en s-förening tidigare, 1911, men den avsomnade året därpå. Det mesta hänger ihop när det handlar om äldre föreningar i bygden, berättar Håkan, och det fanns också kopplingar till nykterhetsrörelsen som var tidigt ute.

På den tiden var Viker egen kommun, och S-föreningens första ordförande blev också kommunfullmäktiges ordförande. Gruvfackets avdelning 33 i Dalkarsberg bildades 1906, och på scenen i parkens rotunda hänger den röda gamla standaren, som ett minne från arbetarrörelsens tidigaste historia.

– En del av de personerna kom också med i S-föreningen senare, men inte alla, förklarar Håkan.

Sen byggdes också Dalkarlsberg Folkets park 1930-1931, berättar han.

– Folkparkerna är något unikt för Sverige, i andra länder var det ofta privata som byggde nöjesparker, men här gick människor ihop och med ideella krafter byggde folkparken.

Helgens 90-årsfirande i parken skedde också samtidigt som Nora Socialdemokrater hade sin valupptakt. Pilkastning, fika, luftgevärsskytte, ansiktsmålning, underhållning med musikgruppen L3 var något av det som ingick.

Historisk läsning. Camilla Sörman tycker att föreningens äldsta protokoll är jättekul att läsa, här med Solveig Oscarsson och Håkan Henriksson.
Utställning. Till firandet hade de också gjort en utställning om föreningens historia, här Hasse Knutsson.
Åhörare. En hel del lyssnade på Håkan Henriksson föredrag om föreningens och bygdens historia, Leif Broms i mitten.
Tidigare ordförande. Marie-Louise Forsberg-Fransson har också varit ordförande i föreningen och visade sig vara en hejare på kast med röda pilar.
Vinnare. Karl-Erik Lundström vann en vattenflaska, överräckt av Tilda Sörman.
Startskottet. Luftgevärsskytte ingår och Roine Fransson tar sikte. Startskottet för valupptakten tyckte flera.
Historiker. Håkan Henriksson om föreningens historia. Bakom hänger standaren från gruvfackets avdelning 33, bildad 1906.
Första boken. Jätteroligt att första protokollsboken från 1924 finns bevarad tycker ordförande Solveig Oscarsson.

Vikers S-förening, bildandet

Hade sitt första möte söndagen 2 mars 1924 i Ordenshuset i Dalkarlsberg och beslöt då att bilda föreningen med namnet ”Vikers arbetarekommun”.

Syftet var att ”befrämja och bevaka arbetarnas kommunalpolitiska intressen i Viker”.

På mötet tecknade sig 26 deltagare som medlemmar i föreningen.

Som styrelse i föreningen valdes handelsföreståndare Karl Dahlgren till ordförande, Gunnar Johansson till vice ordförande, Artur Ekblad kassör, Nathanael Berg sekreterare och Samuel Ekdahl vice sekreterare.

Medlemsavgiften var en krona.

Läs mer på vebbplatsen ”Allt om viker” www.viker.net av Håkan Henriksson.

Mer läsning

Annons