Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plaskus bara godkänd för tolv

Plaskus blev godkänd av Transportstyrelsen vid gårdagens inspektion – men bara för 12 passagerare. Nu har kommunen vintern på sig att lösa problemet inför nästa säsong.

Annons
Det lutar för Plaskus. Vid gårdagens inspektion blev hon godkänd, men bara för 12 passagerare.

Tills i går förmiddag var Plaskus godkänd för 38 passagare.

Men efter att inspektören Patrik Granstam på Transportstyrelsens sjöfartsavdelning inspekterade stabiliteten får Plaskus nu bara ta tolv passagerare plus en besättningsman, sammanlagt 13 personer.

Plaskus klarade ett rullningsprov och ett belastningsprov för 38 passagerare. Men inte det så kallade panikvinkelprovet där det räckte med 13 personer längs ena bänksidan för att båten skulle nå den max tillåtna lutningen på 12 grader.

Därför godkändes Plaskus bara för tolv passagerare.

Hur kommunen ska göra för att lösa det problemet är inte klart. Det handlar om att antingen minska passagervikten utmed sidorna eller flytta in vikten mot båtens mittlinje, förklarar Patrik Granstam, med andra ord bygga om inredningen.

– Jag kommer att ta med det här beskedet till kommunledningen, sen får vi ta ställning till hur vi går vidare med det, förklarar Inger Multanen, Plaskusansvarig hos Nora kommun.

Plaskus var ursprungligen byggd med passagerarstolar över hela durken. Men inredningen har sedan dess byggts om till sittplatsbänkar utmed sidorna och öppet lastutrymme för barnvagnar och liknande i mitten.

– Så om vi återgår till det gamla tror jag det blir bra, säger Anders Andersson, kapten för Plaskus.

Att Transportstyrelsen inspekterar stabilitetet beror på nya regler att det måste finnas stabilitetshandlingar för alla passagerarbåtar, förklarar Patrik Granstam.

Plaskussäsongen är slut och i dag gör hon sin sista tur för att hämta högstadielever från ön. Istället för att köra en vända som det var tänkt får Anders Andersson köra två turer.

Vid gårdagens test deltog dels anställda hos Norabostäder och dels en mängd frivilliga som Lena Bjärmark, ordförande för Alntorps ö:s vänner, lyckats samla ihop.

– Så jag vill tacka alla frivilliga som hjälpte till, säger Inger Multanen.

Plaskus visade sig uppnå den maxsatta krängningsvinkel 12 grader med bara 12 passagare, så nu sänker Transportstyrelsen det godkända antalet passagere från 38 till 12.
Många frivilliga ställde upp för att testa stabiliteten hos Plaskus.
Mätning pågår. På den
Många frivilliga ställde upp för att testa stabiliteten hos Plaskus.

Mer läsning

Annons