Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Policy för sociala medier godkändes efter strykningar

Med en strykning av två meningar godkändes kommunens policy för sociala medier för de anställda. Men det krävdes omröstning i fullmäktige innan det förändrade dokumentet godkändes.

Annons

Dessa två meningar ströks ur policy-förslaget: ”Tänk på att du är en offentligt anställd person även när du använder sociala medier privat. Du är en ambassadör för din organisation.”

Strykningarna skedde på initiativ från Vänsterpartiet.

– Det är överflödiga meningar tycker vi. Som anställd i kommunen har du redan skrivit på ett sekretessavtal och då får du inte uttala dig offentligt om ärenden som är sekretessbelagda, säger Camilla Andersson Larsson (V).

– Vi har ju yttrandefrihet och vi ska inte censurera personalen, och om något är fel ska de anställda våga påpeka detta också. Och anmälningar om fel ska dessutom göras enligt lex Maria och lex Sarah.

En lex Maria-anmälan ska vårdgivaren göra då en händelse inträffat där en patient drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Och enligt lex Sarah är samtliga medarbetare som fullgör uppgifter inom socialtjänsten och i verksamhet enligt LSS skyldiga att rapportera missförhållanden.

Centerpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet samt Rutger Ahlbeck (NP) ville inte att de två nämnda meningarna skulle strykas ur policyn.

- Om något är fel ska kommunens anställda självklart känna att de vågar och får påpeka detta, säger Camilla Andersson Larsson (V).

Mer läsning

Annons