Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen beredd att ompröva

Örebropolisen är beredd att ompröva sitt beslut. Kommunen är välkommen att ta kontakt för att diskutera saken, menar Christer Hjärtmyr, chef för Örebropolisens tillståndsenhet, vapenavdelningen.

Annons

Ännu är husarkarbinen inte skrotad.

– Är det nu så att Nora kommun kommit på tanken att exponera sin donation, är vi tacksamma om de hör av sig till oss omgående, så ska vi försöka lösa det här, säger han.

Polisen tog ställning till husarkarbinen utifrån de uppgifter kommunen lämnade, menar han.

– Därför blev beslutet som det blev. Men vi är inte avigt inställda, vi kan ompröva det här.

Som kommunen uppfattade det fanns två alternativ. Antingen att köpa in säkerhetsskåp och larm eller att lämna bössan till polisen för skrotning, vilket också skedde. Däremot upplyste Örebropolisen inte kommunen om det tredje alternativet, att förvara vapnet exponerat och att det då inte skulle behövas skåp och larm. Det berodde delvis på att polisen inte hade helt klart för sig vad begreppet ”exponerat” innebär i det här sammanhanget. Det räcker att hänga upp bössan på väggen så att den är synlig, och det finns inga krav på speciella visningstider.

Det är snåriga bestämmelser och inte alltid så lätt att förstå, menar Christer Hjärtmyr.

– Reglerna kunde vara lite enklare skrivna, det händer att man får läsa både två och tre gånger och inte säkert att man begripit det ändå, förklarar han.

Mer läsning

Annons