Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Kan ha begått grova brott utomlands"

22-åringen som misstänks för mordförsöket på en 29-årig kvinna i Gyttorp kan tidigare ha begått grova brott utomlands.
– Eller kanske till och med mycket grova brott, säger Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén.

Annons
23-åringen greps i Uddevalla efter ett stort polispådrag.

Han vill inte närmare gå in på vad den 22-årige mannen påstås ha gjort eller var Örebropolisen fått de uppgifterna från.

– Han är inte dömd för brott i Sverige. Men det kan finnas annan information och som då kommer från andra polisorganisationer eller andra myndigheter. Det finns till exempel migrationsmyndigheter i Sverige, säger Mats Nylén.

Mannen greps vid åttatiden på onsdagsmorgonen utanför en skola i Uddevalla. Flera områden i närheten av skolan spärrades av och poliserna var utrustade med automatvapen.

Gripandet gick dock lugnt till.

– Men det finns en anledning till att polisen i Västra Götaland påstås ha haft förstärkningsvapen när de grep honom i morse. Han har kunnat ha haft ett vapen på sig men det fanns även fler skäl för att ta det säkra före det osäkra, säger Nylén.

Och de skälen är något i hans bakgrund?

– Ja, säger Nylén som inte vill förtydliga sig mer än så.

22-åringen är bosatt i Helsingborgs kommun och kommer från samma land i Mellanöstern som kvinnan i Gyttorp. Båda invandrade till Sverige under 2013.

Men vilken relation de har till varandra är inte klart.

– Det finns ingen nära relation-koppling mellan de här två personerna. Men det finns förstås en anledning till att han rest från Skåne för att skjuta den här kvinnan.

– Det kan handla om ett missförstånd, slumpen eller att det finns en konkret anledning. Vi ska nu försöka klarlägga motivet till den här gärningen, säger Mats Nylén.

Mannen ska under onsdagen ha förts till Örebro där förhör väntar. Ett kort inledande förhör har dock hållits med mannen, där han fick redogöra för sin inställning till det han misstänks för.

– Jag vill i nuläget inte kommentera hans inställning, säger åklagare Henrik Campner som assisterar förundersökningsledaren i ärendet, åklagare Lars Duberg.

Det har inte gått att få några uppgifter om kvinnans tillstånd, men polisen pratade med henne flera gånger under tisdagen. Hon ska då ha lämnat uppgifter som pekade mot 22-åringen.

– Vi fick information från henne som lett oss fram mot den här mannen, säger Nylén. Det kan också vara så att vi fått information via andra kanaler, men det vill jag inte säga något om.

Mer läsning

Annons