Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisutredning pågår fortfarande

Förundersökningen mot det lokala byggföretaget och de serbiska arbetarna som jobbat med ett bilhallsbygge i Nora pågår fortfarande. Frågan är om arbetet skett lagligt eller inte. Enligt polisen har de åberopat ett undantag i reglerna om arbetstillstånd.

Annons

Enligt Mats Fogelberg, chef på gränspolisen i Örebro, har arbetarna av allt att döma inte haft arbetstillstånd.

– De har varit här på sina pass, och det har man rätt att att vara i tre månader, som turist i alla fall. Sedan är det frågan om de har rätt att arbeta utan arbetstillstånd. Det är den frågan vi ska penetrera och lösa, förklarar Mats Fogelberg.

Arbetarna har åberopat att de är undantagna från kravet på arbetstillstånd. I lagstifningen finns ett antal sådana undantag. Att vara experter eller specialister är ett av dem, och det har åberopats i det här fallet, förklarar han.

– Nästa steg blir att reda ut om det krävs arbetstillstånd eller inte, och om undantagsregeln gäller vid det här tillfället, säger han.

Det rör sig om tolv arbetare, förklarar han, och utredningen kommer att ta minst en vecka till.

Det var Svenska Byggnadsarbetareförbundet som polisanmälde det lokala byggföretaget och arbetarna för att facket misstänkte att det saknades arbetstillstånd.

– Men det är ju väldigt synd att myndigheternas kvarnar mal så långsamt. Första gänget byggjobbare som var där har åkt hem, nu har det kommit nya killar, säger Kenneth Svärd, ombudsman på byggnads i Örebro-Värmlandsregionen.

Att arbetarna är specialister tror han inte på.

– De hävdade från första början att de var specialister men de höll ju på med vanliga betongjobb och gjöt för stålkonstruktioner när vi gjorde första besöket. När vi gjorde andra besöket höll de på att brandskyddsmåla en stålkonstruktion, och det är inte specialistarbeten som jag ser det.

Det lokala byggföretaget Holmkvist Bygg är huvudentreprenör och bryter mot byggavtalet, hävdar Kenneth Svärd.

– De har tagit in en underentreprenör utan att först förhandla med oss och bryter därigenom mot avtalet. Vi har kallat Holmkvist till förhandling för att han bryter mot avtalet. Vi måste agera. Sen får förhandlingen visa vad det blir för resultat.

Holmkvist Bygg avstår från att kommentera saken till utredningen blir klar.

– Som det är nu kan jag inte säga någonting, vi får avvakta och se vad de kommer fram till. Men det är inte stopp på bygget, det är i gång för fullt och nu håller takstolarna på att resas, förklarar Hans Holmkvist som driver byggföretaget.

Mer läsning

Annons