Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker hoppas på Noramodell

Trots att antalet Norabor som får försörjningsstöd är det samma som förut så har kostnaderna för försörjningsstöd ökat med drygt en halv miljon de senaste åren. Nu hoppas socialnämnden att en Noramodell för att få ut fler i arbetslivet ska kunna få ner kostnaderna.

Annons

I en rapport till socialnämnden visar socialförvaltningen i Nora hur kostnaderna för försörjningsstöd ökat från strax under tre miljoner första kvartalet 2009 till drygt 3,5 miljoner första kvartalet i år. Kostnaderna för ungdomar upp till 24 år har minskat, men för vuxna har kostnaderna stigit med närmare en miljon på två år.

Allt mer beroende

Trots de ökade kostnaderna ligger antalet ärenden relativt stilla, vilket tyder på att de Norabor som får försörjningsstöd blivit allt mer beroende av socialförvaltningens ekonomiska hjälp.

– Jag är lättad över att antalet ärenden inte ökat. Men samtidigt måste vi göra vad vi kan för att få ner kostnaderna, säger socialnämndens ordförande Helena Vilhelmsson (C).

Av dem som fick försörjningsstöd i början av 2011 var 48 procent av ungdomarna och 32 procent av de vuxna arbetslösa.

– När vi hade en fördjupningsdiskussion i nämnden om försörjningsstöd landade vi i tankarna kring Noramodellen som finns med i kommunens politiska mål.

Sysselsättning

I målen står att det senast 2014 ska införas en Noramodell som ger unga vuxna meningsfull sysselsättning och att andelen unga i försörjningsstöd därmed ska minska med 15 procent.

– Alla kan göra nytta någonstans. Vi vill få ut arbetslösa på praktikplatser inom kommunens alla verksamheter.

Idén till Noramodellen kommer från arbetsmarknadsenheten, där man vill kunna fånga upp ungdomarna tidigare än man kan genom det samarbete man har med arbetsförmedlingen.

Under hösten kommer en arbetsgrupp att titta på hur Noramodellen ska fungera och vad den kommer att kosta. Det kommer också att ordnas fokusgrupper dels med kommunens olika verksamheter dels med näringsliv och köpmän för att diskutera vad de kan erbjuda för praktik.

Mer läsning

Annons