Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerpension kritiseras

Trots flera avslagsyrkanden beslutade fullmäktige i onsdags att man, i enlighet med kommunstyrelsens förslag, ska följa Sveriges kommuner och landstings (SKL) linje i de nya pensionsavtalen för förtroendevalda.

Annons
Helena Vilhelmsson (C).Arkivbild

Norapartiet och Centerpartiet hade invändningar mot det nya pensionsavtalet redan på kommunstyrelsens möte, på kommunfullmäktige anslöt även Vänsterpartiet till dessa invändningar.

– I förslaget gör man en distinktion mellan förtroendevalda nu och förtroendevalda nästa år. De som tillträder nästa år ska få det nya avtalet och det är betydande skillnader i de båda pensionsavtalen, till våran fördel. Jag tycker inte att det är rimligt, säger Helena Vilhelmsson (C).

Solveig Oscarsson (S), kommunalråd, förklarar att man bara följer SKL:s linje.

– Vi har väntat på det här förslaget om ett nytt pensionsavtal och nu följer vi deras rekommendationer, säger hon och förklarar att det rent juridiskt vore problematiskt att följa Centerpartiets invändningar då de nuvarande förtroendevalda har avtal om de bestämmelser som ska gälla för deras pensioner.

– Vad händer om vi bryter avtalen, säger Oscarsson och berättar att deras pensionsförvaltare KPA inte hjälper till med tolkning och tillämpning av bestämmelser om man inte följer SKL:s förslag.

– Det betyder att vi får köpa hjälp från konsult för att reda ut de fall som uppstår och vad det kommer att kosta vet vi inget om, säger Oscarsson.

Vilhelmsson anse

r dock inte att det är anledning nog.

– De säger att det är för krångligt men det håller inte. Förändringar till det bättre kan aldrig vara ”för krångliga”. Det är inte solidariskt att ha olika villkor än de man jobbar med. Om man är småelak kan man säga att de ser till sitt eget här.

Mer läsning

Annons