Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästgård till försäljning

Kyrkan har planer på att sälja en av sina prästgårdar – komministergården.
– Vi använder den inte för eget bruk, säger Peter Bernövall, kyrkorådets ordförande.

Annons
Kyrkan har planer på att sälja komministergården. Närmast står en värdering, med sikte på att gå vidare med en försäljning under året.

Komministergården är det röda stora huset i början på Prästgatan, mitt emot kyrkoherdebostället (prästgården).

Det hyrs i dag ut som privatbostad och det är flera år sedan kyrkan själv använde huset. Så nu tänker kyrkan undersöka en försäljning av det under året och närmast i tur står en värdering.

Med tanke på storleken, läget med utsikt över sjön och den vidsträckta tomten tror Peter Bernövall att en försäljning skulle kunna inbringa belopp i miljonklassen eller mer.

– Det är välkommet, kyrkan behöver pengarna, säger han.

– Vi vill använda pengarna till att lösa lån och andra utgifter.

En försäljning skulle också innebära att kyrkan slapp driftkostnader, värme och underhåll för huset. I dag täcker hyresintäkterna knappt omkostnaderna, förklarar han.

– På sikt går vi minus.

Det som kan komplicera en försäljning är att komministergården ingår i ett byggnadsminneskomplex. Den kyrkliga miljön med kyrkoherdebostället, komministergården, klockargården och församlingshemmet klassades den 12 december 2005 som byggnadsminne av länsstyrelsen.

Det hindrar förmodligen inte en försäljning, tror Peter Bernövall, men det måste undersökas. Likaså om det eventuellt går att få byggnadsminnesförklaringen för komministergården hävd eller inte.

– En köpare måste veta precis vad som gäller, förklarar han.

Komministergården byggdes 1813 och fick sitt nuvarande utseende 1916. Det är ett timmerhus som redan på 1820-talet var klätt med brädor. Att utreda en försäljning klubbade kyrkan i samband med budgeten.

Mer läsning

Annons