Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för bygdespel

VIKER. För första gången bjuder Vikersbygden på ett eget bygdespel. ”Kurtis och rallarsving”, med premiär i söndags, och tre föreställningar till.

Annons
Bråk i faggorna. Inte lätt att vara fjärsman (Per Andreasson) och förska avstyra slagsmålet mellan drängen Bjärn (Stefan Persson) och rallaren Finspång (Linus Hansson).

Det är tumult på Vikers Nya station – om flickor förstås. Ett slagsmål har brutit ut mellan rallare och bonddrängar som inte ens fjärsman (Per Andreasson) kan stoppa. Istället blir han inlåst i badboa.

Skrattet ekar mellan björkarna när han långt senare släpps ut, överförfriskad med mössan på sned efter att ha hittat en flaska med alltför starka droppar.

Över 200 besökare kom till Vikers Nya station för att uppleva premiären på traktens första bygdespel. Däribland Per Erik Persson från Gamla Viker som njöt av bygdespelet.

Klockrent bra– Det fanns många poänger, och med den genuina känslan för den här typen av komik, säger han.

Susanne Lindahl från byn bor granne med Titti Hansson och är imponerad.

– Så jädra bra, klockrent, de flesta är ju insocknes och folk man känner, och då tänkte jag ”men kan den spela så bra, och den också”, det är helt suveränt.

Fått blodad tandFör så är det, de allra flesta bor i Vikersbygden eller har anknytning hit, berättar Marie Persson som tillsammans med Titti Hansson står för regi. Några enstaka är inlånade, Lina Asplund från Ås till exempel som spelar rallardottern Katja. Hon har sjungit förr, men aldrig tidigare spelat teater. Nu har hon fått blodad tand.

– Jag har haft jätteroligt hela sommaren, vi har tränat två gånger i veckan och det är en öppenhjärtlig familjär stämning.

Magnus Wesström från Vena spelar rallaren Råneå och har byggt hela stationen, eller hållplatsen med scen och alla möjligheter. Han är nöjd att det nu används till vad det var tänkt.

– Det är ju så här det ska vara, säger han.

Saknade tågenSynd bara att det inte kom några tåg, tycker Magnus, för det var meningen från början. Det var tänkt att veteranjärnvägen skulle köra rälsbusstrafik, men de fick tillståndet indraget av Transportstyrelsen.

Titti Hansson själv tycker att det gick otroligt bra på premiären.

– Jag är rålös, och det är en jättebra scen, sanslöst vacker spelplats med många möjligheter.

För manus står Jonny Larsson, och nu väntar tre föreställningar till, på fredag och lördag klockan 18 och på söndag klockan 17.

Lät sig roas. Runt 200 hade kommit för att njuta av bygdespelet Kurtis och rallarsving och få sig ett gott skratt.
Kostsam dans. Snåla handlarn (Leif Broms) vill inte betala Botvid (Ingemar Haglund) 20 öre för att gå på dans.

Mer läsning

Annons