Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemtyngda NJOV under lupp

Ny styrelsesammansättning, nytt arbetssätt, nya bidragsdirektiv och att anställa en verksamhetschef på heltid. Det är några av de åtgärder en arbetsgrupp föreslår för att komma till rätta med problemtyngda stiftelsen NJOV och dess verksamhet. Förslaget är nu ute på remiss.

Annons
Pershyttan. Pershyttan finns inte med i NJOV:s stadgar från 1981 trots att det hör till stiftelsens ansvar sedan 1985. Stadgarna måste därför uppdateras. Vattenhjulet är en av alla unika anläggningar som stiftelsen äger, här i bild med Åke Mossberg som kan otroligt mycket om Pershyttan. Arkivbild: Lennart Lundkvist.

Ett exempel: Samarbetet mellan stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg (NJOV) och Örebro läns museum har spårat ur. NJOV bröt samverkan med Länsmuseet och museet accepterade inte NJOV:s förslag till samverkan för att stiftelsen saknar museal kompetens och inte uppfyller kraven på museal verksamhet trots att stadgarna säger det. Länsmuseet vill därför inte stå som garant för verksamheten och landstinget kan inte motivera fortsatta kulturbidrag till stiftelsen.

Det är bara ett av alla de problem och svårigheter som utredningsgruppen pekar på. Tydligt är också ”en påtaglig brist” på kommunikation och samverkan mellan de parter som är viktiga för NJOV:s verksamhet. Likaså saknas tydliga mål, prioriteringar, styrning och uppföljningen av verksamheten. Det saknas även ledning på plats, trots att NJOV har arbetsgivaransvar.

Listan på problem är lång men listan på förslag till åtgärder ännu längre.

Viktigaste åtgärden är att anställa en verksamhetsansvarig, förklarar Lena Adem, kulturstrateg hos landstinget och utredningssekreterare i arbetsgruppen. Verksamheten behöver ledas av någon på plats.

– Det är den stora förändringen, och något man saknat. Det är väldigt många aktörer med olika synsätt och mål i verksamheten som ska samverka. Då kan det krävas någon på plats som verkligen kan ena krafterna så att de går åt samma håll. Någon som kan se allas perspektiv och skapa så bra verksamhet som möjligt för alla.

Och det är jätteviktigt att det blir bra för besökare, förklarar hon.

– Att man når ut, jobbar utåtriktat och utvecklar tillgängligheten och inte lever bara för sin egen del.

Arbetsgruppen som jobbar med utredningen och förslaget tillsattes i våras med representanter från landstinget, Nora kommun, länsstyrelsen och Karlskoga kommun.

– Vi har försökt skapa en lösning som alla kan bli nöjda med, och som vi tror håller på lång sikt.

Förslaget är nu ute på remiss och remisstiden går ut i början av februari.

– Sen gör vi en sammanställning och går vidare med förslaget. Vi hoppas att de flesta kommer att vara positiva, det kan bli smärre förändringar och det beror på vad vi får in för synpunkter.

Än har det bara kommit in ett remissvar – från Hembygdsföreningen Noraskog – som är positivt inställd till förslaget.

Förslaget kommer sedan att diskuteras och klubbas av politikerna.

Gränsdragning. Förslaget innebär också att gränsen mellan NBVJ-föreningen och stiftelsen ska bli tydliga. Arkivbild: Lennart Lundkvist.

Några av förslagen

Mer läsning

Annons