Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestgrupp på Facebook engagerar Noraföräldrar

Skär inte ned på barnen – de är våran framtid. Småbarnsföräldern Maria Hagman har startat en protestgrupp på Facebook mot nedskärningar inom skola och barnomsorg i Nora kommun.

Annons
Nätprotest. Maria Hagman tog initiativet till en protestgrupp på Facebook mot nedskärningarna inom skola och barnomsorg, här med sonen Felix snart 14 månader och sin sambo Joachim Gustafsson.

– Vad ska man göra? Jag vill inte bara sitta tyst, förklarar Maria Hagman som bor på Hagaområdet i Nora tillsammans med Joachim Gustafsson och deras son Felix, snart 14 månader.

Så Maria bestämde sig för att starta en protestgrupp mot nedskärningarna, och på bara ett dygn hade 200 personer anslutit sig.

– Det tickar på hela tiden, fantastiskt vilket gensvar, säger hon.

Bland alla de som protesterar finns föräldrar, lärare, personal inom barnomsorgen och många andra. Det är första gången som Maria tar initiativet till en protestgrupp och nu hoppas hon att politikerna tar det till sig.

Skolpolitikerna har ett sparbeting på 8,6 miljoner kronor nästa år.

– Det kommer säkert att drabba personalen, det motsvarar ju en 30–40 tjänster inom skolan och barnomsorgen, och varför dra ned så mycket på just bildningsverksamheten som är den viktigaste, förklarar Maria.

– Och på barnen som är framtiden, säger Joachim.

Kommunen har fyra anställda politiker, varför inte börja med att de går ned i tid, tycker Maria och Joachim. De känner många som jobbar inom skolan och barnomsorgen och som nu är väldigt oroliga.

– De jag pratat med är förtvivlade.

Maria och Joachim är också oroliga över hur det ska bli med förskolan.

– 45 barn står på kö och ska in i förskolan i januari, och de centrala förskolorna är redan fulla. Men politikerna vill trycka in barnen i de förskolor som redan finns och det kommer ju inte att funka.

De ställde Felix i kö redan i våras för att få en plats i januari. Maria har ringt kommunen och frågat men ännu inte fått något klart besked.

– Hon jag pratade med sa att politikerna fattar beslut i mitten av november.

Maria och Joachim befarar att storleken på barngrupperna kommer att öka samtidigt som kommunen skär ned på personalen.

Mer läsning

Annons