Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rallytalangen som ska sätta Nora MK på kartan

Det råder ingen tvekan om att jag hamnat rätt. Utanför det gula huset i Järnboås står en röd rallybil av modell Volvo 240. Den som Pontus Lönnström ska köra i SM, där han tävlar i juniorklassen.

Annons
Dyr sport. Pontus Lönnström tävlar så ofta det är ekonomiskt möjligt. ”Alla tävlingar har en startavgift, så därför går det inte att köra varje helg. Jag har sponsorer, men de kan aldrig bli för många.”

Den här historien börjar med ett sms från Cecilia von Hebel i Nora MK. Hon skriver stolt om en av motorklubbens främsta rallytalanger, Pontus Lönnström.

”Han är endast 18 år, och gör redan toppenresultat i en mängd tävlingar. Han körde sin första tävling som C-förare i maj, och åkte sedan tre tävlingar innan han klassade upp sig till B-förare i slutet av juni.”

Så jag tar mig till Järnboås för att träffa Pontus. Ett brett leende och ett varmt handslag senare sitter vi i köket, och över en kopp kaffe berättar han sin historia.

– Jag började köra bil när jag var sju år – ute på isen. Jag satt på en liten bilkudde för att kunna se, pappa växlade och jag kopplade.

Jo, för visst är det som så att Pontus intresse för bilar gått i arv. Pappa Mikael har en rallykarriär bakom sig, liksom Pontus farbror Bertil.

– Jag har alltid varit med i garaget, kört fyrhjuling. Man får köra rally från att man fyllt 16, så jag gick min grundutbildning och tog min rallylicens i god tid när jag var 15, ihop med min storebror Kim.

I väntan på 16-årsdagen åkte Pontus med Kim som kartläsare, och ett par bilar hann de äga tillsammans. Den bil Pontus kör i dag är däremot hans egen.

– De första bilarna var Volvo original, av standardmodell som inte får trimmas. Men med den senaste är det annorlunda, och den får jag inte köra i vanlig trafik.

Att Pontus hade talang

visade sig snabbt. Redan i sin första tävling som 16-åring körde han in som etta, och de goda resultaten fortsatte under de två utbildningsåren. Sedan november förra året har han tävlat på allvar, och det är ett smått fantastiskt resultat han fått till.

– Jo, jag är jättenöjd. Jag har kört fem tävlingar varav jag vunnit tre och kommit tvåa en gång. Och så körde jag i diket på en tävling, så då blev jag sist.

Han förklarar hur man som nybörjare går in som C-förare.

– Det blir man så snart man får körkort, och jag såg till att ta mitt så snart jag bara kunde.

Hur snabbt då?

– Jag fyllde 18 på en fredag, och körde upp onsdagen efter. Det var det snabbaste som gick eftersom de har uppkörningar på onsdagar i Linde.

Pontus tävlar i FB Västra A, B, C, och det var som sagt inte lång stund han tävlade som C-förare. Snabbt klev han upp en klass, och siktet är nu givetvis att tävla som A-förare. Annat som hägrar är junior-SM, för förare upp till 25 år. Pontus första insats blir i SM-seriens fjärde deltävling, som äger rum i Linköping i början av september.

– En SM-tävling är mycket längre och större än en vanlig tävling. Man kör etapper, och det är mycket folk från radio, tv och sånt där. Jag ska försöka komma så långt det är möjligt.

Mer om Pontus

Namn: Pontus Lönnström.

Ålder: 18 år.

Gör: Rallytalang i Nora MK.

Bor: I Järnboås, två mil från Nora.

Familj: Mamma Jonna, pappa Mikael, och så storebror Kim som bor i eget hus i närheten av de andra. Bland Pontus närmsta finns även flickvännen Carina.

Djur: Gråhunden Vera.

Jobb: Har gått Kvinnerstaskolans skogsprogram, och kör sedan i somras skogsmaskin för Yngströms jord- och skogstjänst.

På fritiden: Gärna jakt.

Mer läsning

Annons